07 iun. 2020 | 10:52

Când se culege, de fapt, grâul și porumbul?

Știri generale
Când se culege, de fapt, grâul și porumbul?
Când se culege, de fapt, grâul și porumbul.

Grâul și porumbul, sunt două dintre cerealele cu cea mai mare răspândire la noi în țară și nu numai, fiind cultivate la nivel mondial. Reprezintă baza în alimentația omenirii, dar sunt utilizate și ca plante industriale și furajere. Care sunt perioadele în care se recoltează cele două cereale?

Când se culege, de fapt, grâul și porumbul?

Grâul este un aliment de larg consum pentru milioane de persoane, fiind unul dintre cele trei cereale cultivate la nivel mondial (porumbul şi orzul fiind celelalte două). Grâul este cunoscut în lume ca una dintre cele mai importante plante alimentare fiind cultivat în peste o sută de ţări. Grâul este originar din Asia de sud-vest. Cele mai vechi dovezi arheologice referitoare la cultivarea grâului au fost descoperite în așa numitul Corn al Abundenței.

Porumbul este o cereală originară din America Centrală, cultivată azi în multe regiuni ale lumii. Pentru lumea civilizată, povestea porumbului a început în 1492, când oamenii lui Columb au descoperit aceasta noua cereală în Cuba. Se pare că porumbul a ajuns, în Spania, cel mai târziu la a doua expediție a lui Columb. La început, porumbul a fost doar o curiozitate în grădinile din Europa, dar în curând a început sa fie recunoscută ca o cultură alimentară valoroasă, în toată Franța, Italia, în toată Europa, dar și în sud-estul și nordul Africii.

Grâul și porumbul în România

Țara noastră este lider la producția de grâu și porumb. România și-a păstrat în primele luni ale acestui an avantajul competitiv în fața celorlalți exportatori europeni de cereale. La porumb am rămas lider de piață, cu 75% dintre exporturile totale ale UE, în timp ce la grâu suntem pe locul secund, după Franța.

România a continuat și în acest an să exporte masiv cereale în statele din afara blocului comunitar, păstrându-și pozițiile fruntașe în clasamentul exportatorilor UE, exportând  aproximativ 646,6 mii de tone porumb, cea mai mare cantitate din UE.

Calendarul recoltărilor mecanizate a culturilor din câmp până în luna septembrie

  • În luna iunie se evaluează recolta de cereale păioase, se recoltează orzul, rapița, și grâul.
  • În luna iulie se continuă recoltarea grâului și rapiței. În această lună se recoltează din plin grâul de primăvară, orzoaica, secara pentru boabe și ovăzul. Dintre leguminoase se recoltează mazărea pentru boabe.
  • În luna august se recoltează fasolea, porumbul pentru însilozare, porumbul din hibrizii timpurii, soia și floarea soarelui.
  • În luna septembrie se continuă recoltarea culturilor de floarea soarelui și porumb pentru boabe (hibrizii mijlocii și târzii). De asemenea începe recoltatul porumbului siloz din cultura dublă.
O combină la treierat porumb.

Când se culege, de fapt, grâul și porumbul.

PlaySport
Cea mai sexy arbitră, apariție răvășitoare: Claudia a renunțat la haine și a atras toate privirile
Ego.ro
INCREDIBIL cum arată Andra FĂRĂ haine! A renunțat și la lenjeria intimă, doar Măruță o vede așa
Digi24
SUA avertizează: China ajută Rusia să câștige războiul cu Ucraina. Îi trimite echipamente și imagini de pe front
Cancan.ro
Mesajul neașteptat trimis de Cristina Ciobănașu la nunta cuplului Vlad Gherman – Oana Moșneagu. “Fosta” nu și-a uitat marea iubire nici în ziua cununiei civile
GSP.ro
Nu a ținut pasul. O artistă faimoasa a dat detalii picante din dormitor: „Am făcut sex de peste 10 ori în vacanță. Se putea și mai bine”
Stirile PROTV
Atac terorist! Cel puțin șapte copii au fost uciși
Romania TV
Reghecampf, ÎNŞELAT de Anamaria în timpul CĂSNICIEI! Unde se iubea impresara cu AMANTUL
Capital.ro
Marele ARTIST al României s-a stins uitat de toți. A MURIT sărac, într-un scaun cu rotile
EVZ.ro
Eclipsa totală de soare. Experiment în premieră pe cer
Adevarul
Tânărul care a aplicat la 1.700 de locuri de muncă și a primit o singură ofertă: „Ce naiba e în neregulă cu mine?“ VIDEO
BZI.ro
Simona Halep a făcut o schimbare radicală de look! Fanii nu au știut inițial cine este – FOTO
Spynews.ro
Andreea Sasu a confirmat că urmează să aibă un copil cu Philipp Plein! Românca a recunoscut tot ce s-a zvonit: ”Suntem împreună de un an de zile”
Libertatea.ro
Cum a ajuns „brancardierul morții” să ucidă oameni ai străzii. „Dacă era respins sau întrerupt, Bota reacţiona violent”
Sport.ro
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Schimb de replici între Vlad Gherman și Cristina Ciobănașu, imediat după cununia civilă! Oana Moșneagu nu a mai suportat și a intervenit: ”Ăștia suntem noi!”
Redactia.ro
Gigi Becali: ”Plâng! Am fost om nemernic”. Dezvăluirea patronului de la FCSB: ”În doi ani e gata”
Digisport.ro
Prodanca îl face praf pe Reghecampf, după ce a acuzat-o de amantlâc: „Să treci pe la noi să-ți dăm 2000 de euro că nu te mai vezi de mizerie”
Click.ro
De necrezut! Cum arată acum casa Alexandrei Bodi. "Regina TikTok-ului" cere donații pentru a-și pune dantura: "Să văd cât mă costă, vă dau răspunsul..."
Viva.ro
Un mare actor, iubit de public, a ajuns de nerecunoscut! Imaginile au emoționat mii de oameni
Unica.ro
Pârjoale de cartofi, rețeta de post. Uiți de carne
EVZ.ro
CRBL și Elena, soția lui, vor divorța! Cei doi au ales să se separare, după 16 ani de căsnicie: „Cu inimile împovărate de tristețe...” / FOTO
Spynews
A devenit obligatoriu pentru PROPRIETARII de apartamente și case. S-a schimbat legea din 2024
Capital.ro
Maioneză de post, rețetă rapidă. Este delicioasă și se prepară în doar cinci minute
Antena 3
Antonia, noi imagini devenite virale în timp record. Fanii au fost luați prin surprindere
TV Mania
Încă o despărțire în showbiz! Păreau extrem de îndrăgostiți, dar și-au spus „Adio”, iar motivul este total neașteptat. S-a aflat totul acum: „Nu a vrut...”
Avantaje
ANUNȚUL HIDROELECTRICA privind FACTURILE! Jumătate de milion de români, vizați
Mediaflux
Andreea Sasu a confirmat că urmează să aibă un copil cu Philipp Plein! Românca a recunoscut tot ce s-a zvonit: ”Suntem împreună de un an de zile”
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Îți amintești de Nicolas Alex, băiatul „Super-Super” care făcea furori cu videoclipurile sale de la bâlci în 2017? Cum arată acum
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro