Vrei să arunci murăturile, fără a deranja vecinii? Indiferent dacă locuiești la bloc sau la casă, avem soluția perfectă pentru tine. Ai nevoie de un singur ingredient pe care să-l adaugi în moarea de varză murată, astfel încât să neutralizezi mirosurile neplăcute. Cum trebuie să procedezi.
Nu este un preparat tradițional românesc, însă este deseori asociat cu mâncărurile regionale. Să pui varză la murat nu este dificil, de multe ori fiind suficient să te bazezi pe bacterii pentru a spori procesul de fermentare. Sarea adăugată în butoi ucide bacteriile nefolositoare și apare procesul de fermentare.
Varza murată este folosită de gospodine în sezonul rece, la diverse preparate. Frunzele legumei servesc drept învelitori pentru celebrele sărmăluțe, gătite întotdeauna de sărbători. Când nutriționiștii au descoperit conținutul bogat de vitamina C din lichidul în care a stat varza, perspectiva s-a schimbat.
După descoperirile din nutriție, zeama de la varza murată a început să fie folosită de gospodine cu mare grijă în diverse scopuri. Moarea poate fi utilizată la frăgezirea a diverse tipuri de carne, datorită conținutul său. Poate substitui oțetul în salate, dar nu numai. E bună de folosit și primăvara.
Totuși, când ar trebui să fie aruncată zeama de la varza murată, în cazul în care nu este congelată, sau varza murată propriu-zisă? Este de la sine înțeles că preparatul nu va rezista eroic mult timp.
Murăturile stau într-un amestec de apă cu sare timp de câteva săptămâni, distrugând bacteriile care nu sunt sănătoase și conservând varza, în cazul de față. Leguma murată rezistă însă, doar 6 luni în butoiul din plastic sau în recipientul în care ai depus-o. Lichidul poate fi păstrat ulterior doar la congelator.
În caz contrar, atât moarea, cât și căpățânile propriu-zise de varză murată trebuie aruncate după cele 6 luni în care au fost păstrate la temperaturi scăzute. Una dintre cele mai comune probleme semnalate în astfel de circumstanțe este mirosul înțepător al legumelor, de care poți scăpa rapid.
Când vrei să arunci varza murată, cel mai bine este să separi moarea de căpățânile de varză. În lichidul separat, adaugă bicarbonat de sodiu. Acesta va neutraliza mirosul intens de varză murată. Astfel, vei putea să duci sarcina la capăt fără a deranja pe nimeni cu aroma puternică a murăturilor.