Atunci când o gospodină, poate mai puțin experimentată, decide să facă o ciorbă, face o mare greșeală. Poate din din neștiință, așa cum spuneam, nu știe când se adaugă smântâna în ciorbă ca să nu se brânzească. Dar, ați ajuns la locul potrivit, mai ales dacă vreți să impresionați. Azi veți afla de regula de aur pe care trebuie să o știe toate gospodinele, când vine vorba de o ciorbă delicioasă cu smântână.
Ciorbele tale de casă se termină apoase, fade sau doar puțin cam moi? Iată care sunt greșelile frecvente pe care le fac oamenii atunci când gătesc supa și cum să faci o oală excelentă de fiecare dată.
Puțină grăsime, de obicei sub formă de unt și ulei de măsline, este esențială pentru a face o supă robustă. Grăsimea este, de asemenea, un vehicul pentru aromă și ajută la rumenirea legumelor.
Aproape toate rețetele de supă încep cu aromate gătite în grăsime fierbinte. Aromatele sunt legume care adaugă o aromă generală supei, dar nu sunt ingredientele principale.
Ele sunt actori secundari, nu vedete. Gândiți-vă la ceapă, usturoi, praz, țelină și ierburi aromatice.
O altă greșeală, mai ales dacă rețeta implică smântâna, este momentul în care trebuie adăugată smântâna. Așa cum bine știm, există o gamă variată de smântâne, de la cele fermentate, lichide, smântâna dulce sau cea expre pentru gătit.
Dar, deși există varietate, există și regula de aur pe care trebuie să o știe toate gospodinele. Indiferent de ce smântână ați folosi la prepararea unei ciorbe, regula este că nu trebuie pusă imediat după ce ați scos-o din frigider.
Regula de aur spune că smântâna se adaugă la ciorba dată în fiert, doar când smântâna este la temperatura camerei. Și mai este ceva, înainte de a o adăuga, va trebui să îngroșați smântâna folosind puțină făină sau amidon.
O altă recomandare a gospodinelor experimentate este să nu amestecați smântâna cu pasta de roșii, aceasta fiind considerată un sos acid.
Vezi și: Ciorbă acră de pui cu legume. Trucuri ca să iasă delicioasă
Ar putea fi tentant să aruncați toate ingredientele tocate într-o oală, să adăugați bulionul și să fierbeți la foc mic până se înmoaie. Rumeniți toate ingredientele înainte de a adăuga bulionul, așa veți fi răsplătiți cu un plus de aromă și dulceață.
După ce s-au fiert aromele, aruncați legumele tocate și lăsați-le să se rumenească pe toate părțile. Ceapa este suficient de puternică pentru a fi vedeta supei franțuzești de ceapă, de exemplu. Ceapa adaugă o dulceață incontestabilă la baza oricărei supe.
Șmecheria este că ceapa trebuie să fie bine gătită înainte de a se adăuga orice ingredient acid, cum ar fi roșiile sau vinul. Odată ce sunt fierte, puteți adăuga orice ingrediente. Ca un bonus, timpul mai lung de gătire scoate un plus de dulceață.
O altă greșeală pe care o fac gospodinele, este că așteaptă până la sfârșitul gătitului pentru a gusta și a asezona ciorba. Dar adăugarea de sare și de alte condimente la începutul procesului de gătit permite ca aromele lor să se amestece, iar adăugarea de sare la legume imediat scoate de fapt mai multă aromă din ele.
Acum că ați aflat aceste mici trucuri de gătit, va fi mai ușor ca pe viitor să nu mai greșiți. Și nu uitați, sunt extrem de multe rețete culinare care implică smântâna, în diferitele ei variații.
În speranța că vă sunt de ajutor sfaturile, vă urăm baftă la gătit și poftă bună!