Delicioasa ciorba de burtă este una din cele mai populare mâncăruri românești preferate de gurmanzi. Fundația acestei ciorbe este concentratul de oase de vită foarte bogat în colagen. Legumele îmi pare ca modifică gustul specific al ciorbei de burtă, dar dacă doriți să puneți și legume în ciorbă, nu este nimic greșit în acest lucru. Iată cum se prepară o ciorbă de burtă, rețeta pentru începători.
Puteți experimenta mai multe variante până găsiți gustul plăcut de dumneavoastră. Oasele potrivite pentru ciorba de burtă sunt oasele de la încheieturi cu măduvă, capetele de oase cu sita aferentă. Ele dau textura lipicioasă și gustul aromat al ciorbei.
Burta de vită sau corect spus, stomacul de vită se găsește în hipermarketuri sau măcelării, proaspătă, proaspăt curățată sau prefiartă congelată. Eu prefer să cumpăr burta de vită proaspătă și curățată, de culoare albă, astfel scap de timpul de curățare, cât și de mirosul specific.
smântână acră, mujdei de usturoi, oțet, ardei iute și pâine
Spală oasele bine și lasă- le în apă rece pentru 30 de minute. Într-o oală mare pune 5l de apă și pune oasele la fiert pentru oră. Spumează de câte ori este nevoie. Strecoară zeama de la oase intr-o altă oală, apa în care au fiert oasele poate conține impurități, așchii de la oase, etc.
Completează cu apă, până la 3,5- 4 litri și adaugă burta tăiată fâșii. Lasă la fiert până fâșiile de burtă devin moi.
Curăță morcovii și dă-i prin răzătoarea fină, apoi pune-i la călit in ulei. Morcovii dau culoare galben- portocalie ciorbei de burtă. După călire, pune morcovii in ciorbă. Adaugă sare si piper după gust, după care stinge focul.
Bate bine cu telul, gălbenușurile cu smântână și puțină zeamă caldă, pentru a nu se brânzi, apoi toarnă mixul in oala cu ciorbă. Obligatoriu, focul să fie stins cu 5 minute înainte pentru a preveni coagularea gălbenușurilor. Ciorba de burtă o poți servi cu mujdei de usturoi sau ardei iute și oțet.
Spor la gătit și poftă bună!