Ciorba de pui este una din cele mai populare ciorbe din țara noastră. Acrită cu borș de putină, zeamă de lămâie, oțet sau zarzăre, ciorba de pui este un fel de mâncare sănătos pentru prânz sau cină. Plină de vitamine, nutrienți și hidratantă, este ciorba pe care oricine trebuie să știe să o gătească. Mai jos veți găsi rețeta simplă de ciorbă acră de pui cu legume proaspete.
Carnea potrivită pentru ciorbe este carnea cu os, cum ar fi: aripioare, pulpe, gât, spinări, oasele pieptului. Osul dă savoare ciorbei, de aceea e de preferat să folosim carnea cu os.
Legumele pentru ciorbă sunt din cele obișnuite: țelină, pătrunjel rădăcină, morcov, dovlecei, ceapă, păstârnac, ardei gras sau kapia, suc de roșii sau roșii pasate. Dacă doriți o ciorbă mai consistentă se pot adăuga tăiței, orez sau cartofi.
Dacă nu aveți o sursă de borș de putină, se găsește la magazinele alimentare, borș pasteurizat, chiar și cu arome de leuștean sau sfeclă roșie. Borșul este un ingredient extrem de sănătos. La sfârșitul rețetei veți găsi informații utile despre borș.
Un mic truc pe care îl folosesc pentru a „înmulți” carnea, adică să ajungă carnea pentru toate porțiile de ciorbă, este să dezosez pulpele și să tai carnea fășii. Desigur puteți lăsa bucățile de carne cu os, nu e greșit. Ciorba de pui se asezonează cu leuștean, mărar și se poate servi cu mămăliguță, smântână și ardei iute. Pentru cantitățile de mai jos, am folosit o oală de 3,5 l.
Ciorba se servește cu smântână, mămăligă și ceapă verde.
Poftă mare!
Citește și rețeta de Ciorbă de burtă
Borşul se obține în principal din tărâțe de grâu, adică din coaja boabelor de grâu, care este extrem de bogată în vitamine din complexul B (B1, B2, B6, B12), vitamina C și PP, în minerale (magneziu, potasiu, sodiu, sulf, siliciu, mangan, iod etc), calciu, precum și în oligoelemente, cum ar fi zincul sau seleniul
Borșul dobândește în urma procesului de fermentație și o serie de acizi organici și de enzime.
– Ajută la revigorarea organismului, furnizor de energie datorită conținutului bogat în vitamine și minerale
– Este eficient în combaterea bolilor hepatice
– Probiotic natural
– Este perfect în cazul bolilor respiratorii cronice: bronșită, astm, sinuzită și adjuvant în tuberculoză, alcoolism, indigestie, vomă, oboseală cronică.
– Borșul contribuie la eliminarea toxinelor din organism
– Este eficient și în curele de slăbire, stimulează digestia și arderea grăsimilor
– Reglează nivelul glicemiei
– Scade tensiunea și reduce colesterolul
– Anticancerigen, mai ales în ceea ce privește cancerul de colon
– Este folositor în boli cardiace, insomnii sau după efort fizic sau intelectual
– Util în cosmetică: catifelează tenul, înmoaie pielea uscată
Singurele contraindicații pentru consumul borșului sunt în caz de ulcer gastro- duodenal și gastrită.
Pentru a beneficia de aceste minunate propietăți, este indicat ca borșul să fie consumat crud sau adăugat în mâncare spre finalul preparării.