Când s-ar putea renunța complet, în România, la masca de protecție. Mesajul clar al premierului Cîțu

Când s-ar putea renunța complet, în România, la masca de protecție. Mesajul clar al premierului Cîțu
Când renunțăm la obligativitatea măștii de protecție

De la 1 august ultima parte a calendarului de ridicare a restricțiilor va intra în vigoare. Cu toate astea, România ocupă ultimul loc la vaccinări. Situația este una deloc îmbucurătoare, dacă luăm în calcul că 80% din populație nu este vaccinată. Deși stăm prost la capitolul vaccinări, Florin Cîțu vorbește și de posibilitatea eliminării obligativității măștii de protecție.

Florin Cîțu anunță noi relaxări de la 1 august

Ieri aveam anunțate alte 34.274 de noi cazuri de infectări, multe dintre ele cu tulpina Delta. Având aceste date Florin Cîțu a mers mai departe cu calendarul relaxărilor. Campania de vaccinare a intrat într-o criză ce se adâncește tot mai mult, încă din luna mai. La această oră suntem pe ultimul loc în Europa, cu 80% din populația României nevaccinată.

Noile relaxări vizează în principal doar cetățenii vaccinați, aceștia putând intra în restaurante, cluburi, la meciuri sau evenimente culturale. Stadionalele vor putea funcționa, de asemenea, la capacitate maximă. Singura condiție primordială fiind vaccinarea. În rest, persoanele care nu fac dovada vaccinării nu vor putea avea acces nicăieri. Într-o conferință de presă susținută astăzi, Florin Cîțu a explicat pe ce criterii s-au luat aceste decizii și de ce.

„Acestea nu au fost nişte ţinte pe care le-am creat aşa din neant, sunt obiective care au venit după ce am discutat cu specialiştii. Ceea ce face Guvernul şi ce am făcut foarte bine a fost să creăm condiţiile pentru a avea vaccinaţi şi 5 milioane, şi 10 milioane de oameni.

Am achiziţionat dozele de vaccin, am creat spaţii de vaccinare, am ajuns de la posibilitatea să avem 150.000 de persoane vaccinate pe zi. Repetăm, vaccinarea în România nu este obligatorie. Tot ceea ce a ţinut de Guvern am făcut.”, a spus Florin Cîţu, conform Mediafax.

Când renunțăm la obligativitatea măștii de protecție

Deși decizia ar fi una pripită, premierul nu a exclus și această variantă. Numai că nu se va putea realiza în actualele condiții. Va trebui mărită rata de vaccinări, spune Florin Cîțu. Când se va ajunge la targetul din program, de-abia atunci se va putea discuta de eliminarea obligativității măștii de protecție.

„Obiectivul meu şi al Guvernului pe care îl conduc rămâne vaccinarea cât mai rapidă a 10 milioane de români. Pentru asta avem două ţine: – până la 1 iunie imunizarea a 5 milioane de persoane; – până la 1 august imunizarea a 10 milioane de persoane.

Când vom atinge pragul de 10 milioane de români vaccinaţi, putem lua în considerare renunţarea la masca de protecţie. Până atunci, fac apel la fiecare dintre voi să respectaţi măsurile de protecţie şi să mergeţi la vaccinare”, declară premierul Cîțu.

Paradoxul acestei situații în care se află România, este că, deși 80% dintre români nu sunt vaccinați, Guvernul Cîțu a aprobat vânzarea către Irlanda de Nord și Danemarca peste 2 milioande doze de vaccin.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI