În decembrie 2020 România s-a grăbit să pună în funcțiune campania de vaccinare COVID-19. Acum, o serie de probleme încetinesc procesul, inclusiv teoriile conspirației. Pe 15 mai, sute de manifestanți anti-vaccinare ieșeau pe străzile capitalei pentru a protesta împotriva unei presupuse „dictaturi medicale”. Noile date arată astăzi o scădere a numărului de persoane vaccinate. Situația a creat tensiuni în rândul oficialilor. Valeriu Gheorghiță, în acest context, a mai venit cu un anunț alarmant, legat de dozele de vaccin.
Campania de vaccinare din România a ajuns la un punct tensionat. În afară de acest aspect, protestele au început să crească. La cel din 15 mai, au fost criticate demersurile autorităților, acuzând că regulile relaxate sunt o capcană. În același timp acuzau că drepturile fundamentale ar fi în continuare restricționate de „vaccinarea obligatorie „și certificatele de vaccinare.
România a avut una dintre cele mai rapide lansări a campaniei de vaccinare din orice țară din Uniunea Europeană. Acum a renunțat la stabilirea priorităților, iar oamenii nici măcar nu au nevoie de o programare pentru a se vaccina. Aproximativ 4 milioane de persoane au fost vaccinate. Cifra reprezintă aproape unul din patru cetățeni, spune Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România.
Pandemia a lovit puternic sistemul de sănătate aflat în dificultate în statul. Multe unități de terapie intensivă au fost supraaglomerate. Cu toate acestea, situația s-a îmbunătățit. Datele recente arată că ratele de incidență au scăzut de săptămâni, la fel ca și numărul pacienților cu COVID-19 din unitățile de terapie intensivă. Dar rata vaccinărilor este în continuă scădere.
Cu noua situație se pune problema și dozelor de vaccin care ajung să iasă din termenul de valabilitate. Marea lor majoritate provin de la AstraZeneca, spune Valeriu Gheorghiță. În acest caz se pune deja problema distrugerii zecilor de mii de doze de vaccin AstraZeneca care vor ieși din acest termen de valabilitate. Mai există opțiunea de revânzare a acestora către state care au nevoie și doresc achiziția lor. Într-o declarație pentru SpotMedia.ro, Valeriu Gheroghiță a dat și cifra exactă a dozelor existente și care ar putea fi distruse, în următoarea perioadă.
„Există circa 35.000 de doze de vaccin care vor iesi din perioada de valabilitate la 30 iunie. Aceste doze sunt distribuite în ţară la centrele regionale de depozitare, DSP şi centre de vaccinare.
Din pacate, a scăzut foarte mult şi rapid dorinţa de vaccinare pentru acest vaccin”, a precizat colonelul Gheorghiţă celor de la SpotMedia.ro.
Același Valeriu Gheorghiță certifica cele declarate recent de specialiști, la nivel mondial, legat de varianta Delta, tulpina indiană, care ar putea deveni dominantă și în România, până la finalul toamnei.