Problema telefoanelor mobile în școli a fost intens dezbătută. Copiii și părinții se întreabă când pot să folosească elevii telefoanele la școală, iar răspunsul se află prevăzut în noua Lege a Educației. Elevii nu au voie să folosească telefoanele mobile la școală, iar autoritățile competente spun că profesorii pot confisca device-urile, în cazul nerespectării regulii.
Folosirea telefoanelor mobile este interzisă în timpul orelor de curs. Dar regula nu se rezumă doar la telefoane, ci și alte echipamente de comunicații electronice.
Citește și: Elevii din România care merg cu telefoane la școală trebuie să știe. S-a dat lege!
Dacă elevii sunt prinși folosindu-le, profesorii pot să le confiște și vor fi returnate părinților sau elevului, conform Legii Educației care a intrat în vigoare de la 2 septembrie 2023.
În prezent, interdicția privind telefoanele nu era trecută în legea Educației, ci doar în Regulamentul Cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar și nu scria că profesorii pot confisca telefoanele dacă elevii sunt prinși folosindu-le la ore.
Ei bine, în noua Lege a Educației, elevii din clasele primare, gimnaziu și liceu nu au voie să folosească telefonul la ore. Aceeași interdicție este valabilă și pentru învățământul preșcolar și a fost trecută în legea Educației.
Conform acesteia, profesorii pot confisca telefoane mobile sau orice alt echipament de comunicații electrice. Totuși, nu se precizează în ce condiții profesorul poate preda telefonul elevului sau părintelui.
Iată ce spune articolul 106 din noua Lege a Educației:
„(4) Utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada desfășurării cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ”.
Elevii pot folosi telefoanele mobile în scopuri educative, în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al fiecărui unități de învățământ.
Vezi și: Țara din Europa care interzice accesul elevilor cu telefoane sau tablete. Decizie fără precedent
Așadar, în afara orelor de curs, elevii pot folosi telefoanele. Fie că se află în clasă într-o pauză, în curtea școli sau în alt loc din școală, elevii au voie să folosească celularul, dacă nu se află în timpul orei de curs.
Mai departe, fiecare unitate de învățământ poate desemna prin regulamentul intern un spațiu sau mai multe în care elevii să își poată folosi telefoanele mobile. Noua Lege a Educației spune că telefoanele mobile pot fi folosite doar în „spații autorizate explicit prin regulamentul intern al școlii”.
În cazul elevilor de liceul, fiecare școala trebuie să decidă în ce condiții li se interzice acestora folosirea telefoanelor mobile prin regulament intern.
„(5) În învățământul liceal, regulamentul intern al unității de învățământ poate interzice folosirea de către un elev a dispozitivelor menționate la alin. (3) în întreaga sau doar o parte din incinta unității de învățământ, precum și în timpul activităților care se desfășoară în afara acesteia”.
Aceeași lege scrie că nerespectarea prevederilor poate duce la confiscarea telefoanelor mobile de către profesori. Acestea vor fi predate, după caz, părinților conform regulamentului intern.
În prezent, Regulamentul Cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar prevede că folosirea telefoanelor e interzisă în timpul orelor, examenelor și concursurilor. Totuș, elevii le pot folosi în situații de urgență sau în scop educativ cu acordul profesorilor.
Același regulament scrie că pe durata orelor de curs, mobilele trebuie puse în locuri special amenajate din clasă și puse pe silențios ca să nu deranjeze ora.