Fără telefoane și dispozitive electronice la orele de curs, acesta este noul oiectiv pe care ministrul Educației și Meritului din Italia și l-a propus pentru următorii ani. Deși acest obicei distructiv reprezintă un trend în toată lumea, oficialul italian vrea să demonstreze că școala și atenția față de profesori pot fi prioritare pentru elevi chiar și într-o lume dominată de tehnologie.
„Fără smartphone-uri în sala de clasă” este motto-ul după care se ghidează ministrul Educației și Meritului, Giuseppe Valditara. În cursul zilei de ieri, un ordin referitor la acest aspect a fost trimis către toate școlile din Italia, în care se explică ce presupune acest nou regulment care va fi introdus în școli.
Giuseppe Valditara a susținut că interesul elevilor și al profesorilor rămâne acela pentru care a fost inventată școala, mai exact, pentru ca elevii să studieze și să fie atenți la ore, astfel încât, să plece de la școală cu informații importante asimilate și nu cu atenția distrasă de telefoane și alte gadgeturi.
„Interesul profesorilor și elevilor, pe care trebuie să-l protejăm, este să rămânem în clasă pentru a învăța, citi. A fi distras de telefoanele mobile nu-ți permite să urmezi lecțiile în mod constructiv, fiind totodată o lipsă de respect față de profesori, cărora le este prioritară exercitarea autorității.
Interesul comun pe care intenționez să-l urmăresc este cel al unei școli serioase, care pune din nou învățarea și angajamentul în centru”, a transmis sursa citată, potrivit lastampa.it.
Acesta a menționat și faptul că, a folosi smartphone-ul în timpul orelor este pe scurt „un element de distragere a atenției pentru tine și pentru ceilalți și o lipsă de respect față de profesori”.
De menționat este faptul că, în urma acestei interdicții, folosirea telefoanelor mobile și a altor dispozitive electronice va fi permisă cu autorizația profesorului, având în vedere respectarea reglementărilor institutului și ale obiectivelor stabilite de Planul Național de Şcoală Digitală (PNSD) și de „cetățenie digitală”, transmite sursa citată anterior.
Potrivit minsitrului Educației și Meritului, încălcarea acestei interdicții nu va aduce cu sine sancțiuni, însă se pune accentul pe simțul răspunderii fiecărui elev.
Astfel, actualul ministru a dorit să reînvie un ordin deja stabilit prin Statutul studenților și studenților din 1998 și prin directiva ministerială nr. 30 din 2007.
Acesta a reiterat efectele negative ale folosirii dispozitivelor mobile în mod excesiv, mai ales în timpul orelor de curs.
„O anchetă de constatare recentă a Comisiei a VII-a a Senatului a scos în evidenţă şi efectele nocive pe care folosirea neglijentă a dispozitivelor electronice le poate avea asupra concentrării, memoriei, spiritului critic al tinerilor.
Școala trebuie să fie locul în care talentele și creativitatea tinerilor să fie sporite, nu distruse de abuzurile repetate ale telefoanelor mobile. Prin această directivă nu introducem sancțiuni disciplinare, ne bazăm pe simțul responsabilității”, a transmis ministrul.