Cristian Cioacă, cel care a fost acuzat de uciderea propriei soții și care se află după gratii din decembrie 2012, nu a făcut până acum nici un demers oficial privind eliberarea condiționată. Precizarea a fost făcută pentru playtech.ro de către avocatul fostului polițist, Maria Vasii.
„Am citit și eu în presă despre aceste speculații. Nimic nu este adevărat! Nu au fost făcute asemenea demersuri! Și asta dintr-un singur motiv, cel legat de faptul că legea nu permite așa ceva până la consumarea unei anumite perioade din pedeapsa decisă de instanță”, a declarat Maria Vasii.
Ea a adăugat tot pentru playtech.ro că este însă posibil ca o asemenea acțiune să fie întreprinsă de clientul său în prima parte a anului viitor.
„Abia în prima parte a anului, el va putea face asemenea demersuri, dacă vom ajunge la concluzia asta. Pe de altă parte, pot să vă spun că clientul meu nu-și face mari speranțe, în sensul că-și închipuie cumva că de îndată ce va face cererea, va fi și eliberat.
El se așteaptă să fie mai degrabă refuzat, fiindcă e o persoană realistă, care cunoaște cum funcționează sistemul”, mai susține Maria Vasii.
Avocatul lui Cristian Cioacă a refuzat să ne ofere detalii despre viața petrecută de Cioacă în Penitenciarul de la Mioveni, adaugând că acesta se află acolo nu din motive subiective, ci „fiindcă acesta acoperă perimetrul în care se afla locuința acestuia la data condamnării”.
Pe de altă parte, surse bine informate din sistemul penitenciarelor au indicat pentru playtech.ro că deținutul Cristian Cioacă e unul „cuminte, care nu face scandal și nici nu ridică probleme”.
„În acest fel a reușit să obțină și permisiile din ultima perioadă”, au adăugat aceleași surse. Pe de altă parte, Cioacă nu stă toată ziua în celula sa, ci muncește în interiorul închisorii, la „deservirea deținuților”.
Cazul lui Cristian Cioacă şi al soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu, a ținut în urmă cu 15 ani atenția trează a zeci de mii de români, fiind unul dintre cele mai mediatizate din istoria României postdecembriste. La finele lunii august 2007, Elodia Ghinescu, avocată de profesie, dispărea fără urmă. Primul și singurul suspect a fost soțul acesteia, polițistul Cristian Cioacă, care o bănuia că îl înșală.
Acesta a anunțat dispariția soției sale abia la o săptămână după ce s-ar fi produs crima, după cum susțin anchetatorii. În acea perioadă Cioacă era angajat la Poliția din Argeș. După cinci ani de procese, în 2012, fostul poliţist Cristian Cioacă era condamnat definitiv la 15 ani şi 8 luni de închisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte. Inițial, pedeapsa fusese mult mai mare, depășind 23 de ani de privare de libertate.
Cu toate acestea, cel condamnat nu a recunoscut niciodată crima, iar cadavrul Elodiei nu a fost descoperit nici până astăzi. Cu toate acestea, anchetatori ar fi descoperit în septembrie 2007, într-o râpă de lângă Râșnov, niște haine cu pete de sânge despre care s-a spus că i-ar fi aparținut victimei.
O lună mai târziu, în octombrie 2007, tot într-o râpă de lângă Râșnov au fost descoperite uniforma de polițist a lui Cioacă, dar și alte obiecte ce ar fi aparținut lui Cioacă și soției sale. De aici s-a tras concluzia că Cioacă, după ce a comis crima, ar fi profanat trupul victimei, pe care l-ar fi tăiat în bucăți și îngropat într-un loc numai de el știut.
Potrivit calculelor, Cristian Cioacă ar fi eligibil pentru eliberare condiţionată abia după ispăşirea a trei sferturi din pedeapsa primită, adică la circa 11 ani de închisoare. Conform prevederilor legale, în stabilirea exactă a perioadei vor fi luate în calcul nu doar zilele petrecute în închisoare, dar și cele în care a lucrat sau a primit permisie.