Fără doar și poate, bicarbonatul de sodiu este considerat regele produselor ecologice. De la grădină până la casă, la utilizări de frumusețe, aplicațiile sale zilnice sunt numeroase.
Chiar și așa, la fel ca în cazul oțetului alb, unele utilizări ar trebui evitate atunci când se folosește această pudră naturală. Într-adevăr, acesta nu este periculos, însă utilizarea abuzivă nu este lipsită de consecințe. Iată când nu trebuie folosit bicarbonat de sodiu pentru spălarea rufelor.
De menționat este că banalul bicarbonat de sodiu este excelent pentru a îngriji rufele. În afară de faptul că este un bun agent de îndepărtare a petelor, efectul său anticalcar îi conferă o putere de înmuiere a hainelor. Chiar și așa, dacă rufele albe au nevoie de albire, bicarbonatul de sodiu nu vă va fi de niciun folos. În acest caz trebuie să utilizați percarbonat de sodiu (pulbere de peroxid de oxigen), cristale de sodă, sare de măcriș sau chiar suc de lămâie, pentru o albire eficientă.
Bicarbonatul de sodiu (NaHCO3) este un compus chimic anorganic ce face parte din categoria sărurilor. Denumirea sa științifică este hidrogenocarbonat de sodiu. Denumirea de bicarbonat de sodiu trebuie însă considerată o denumire uzuală, fără pretenții științifice. Ca și aspect, bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă. La încălzirea la peste 65 °C, acesta se descompune în carbonat de sodiu (Na2CO3), dioxid de carbon (CO2) și apă (H2O), iar datorită acestei proprietăți, el se folosește ca praf de copt și la fabricarea extinctoarelor cu dioxid de carbon (CO2). NaHCO3 hidrolizează bazic, adică soluția este bazică.
Bicarbonatul de sodiu te ajută ții mentii bucătăria curată. Este ieftin și te ajută să scapi de pete dificile, arsuri și mirosuri neplăcute. Acesta îți va igieniza cuptorul (clasic/cu microunde), frigiderul, chiuveta, tocătorul, oalele, vesela și gresia.
Un aspect mai puțin cunoscut despre bicarbonat de sodiu este că el elimina pesticile de pe fructe și legume. De altfel, pentru a elimina cât mai multe dintre pesticidele care pot contamina fructele si legumele, le puteți înmuia în apă cu bicarbonat de sodiu astfel: se umple chiuveta cu apă; se adaugă 1 cana de bicarbonat de sodiu; se lasă la inmuiat în chiuvetă fructele si/sau legumele dorite timp de 15 minute.
Bicarbonatul de sodiu înlocuiește odorizantele de camera din comerț. Bicarbonatul de sodiu este o alternativă sigură, dar si ieftina, întrucât interacționează cu particulele de miros și le neutralizează. Trebuie să amestecați 2 cani de apa caldă, ⅛ cana bicarbonat de sodiu și ½ cană de zeama de lămâie. Se toarnă soluția într-o sticlă tip spray și se agită bine, până se dizolvă cristalele de bicarbonat.