Zacusca este unul dintre cele mai iubite preparate, mai ales în Postul Paștelui. Mulți credincioși aleg să consume acest aliment în această perioadă, fără să știe că, de fapt, nu este permis. De ce nu ai voie să mănânci zacuscă în Postul Mare, explicația specialiștilor.
Un număr mare de enoriași s-au întrebat dacă este permis să mănânce zacuscă pe timpul Postului Paștelui, deoarece conține ulei. Acest lucru ar însemna să te abții de la o serie de alimente mult mai mare. Preoții au oferit explicații în acest sens, pentru cei care încă au nelămuriri.
Uleiul este esențial în bucătăria românească. Deși zacusca era unul dintre produsele preferate ale Postului, prezența uleiului a făcut ca zacusca să fie o problemă, la fel ca ciorba de legume și cartofii prăjiți. Există multe astfel de alimente, care sunt gătite doar cu ulei, motiv pentru care enoriașii au o dilemă.
În opinia preotului Sorin Benescu, care a scris numeroase cărți bisericești, un astfel de nivel al postului nu este nicidecum necesar pentru oamenii de rând. În plus, suprasolicitarea organismului poate provoca boli și carențe. Astfel, cei care nu sunt pregătiți pentru asta, mai bine nu ar intra în cursă.
„Ca principiu general, există mai multe niveluri de asceză și de Post. În ceea ce privește abținerea de la ulei, în special în anumite zile, miercurea și vinerea, vorbim despre o rânduială monahală. E un nivel al postului mănăstiresc.
Există inclusiv un nivel al postului și mai drastic, cel al pustnicilor, care mănâncă și mai restricționat. Următorul nivel, după postul mănăstiresc, este un nivel mai relaxat, pentru omul modern, ca sa zic așa, omul urban. Atunci se dă dezlegare la ulei și se face abținerea doar de la carne și produse de origine animală, inclusiv pește.
Mai există niveluri în care se mănâncă pește sau chiar produse lactate, iar abținerea este doar de la carne. Există și variante în care se postește numai miercurea și vinerea.”, a spus părintele duhovnic, într-un interviu acordat pentru Adevărul.
Preoții spun că, într-adevăr, zacusca este interzisă în anumite zile din Postul Mare. Având ulei, nu poate fi consumată oricând, ci doar în zilele în care se specifică și în calendarul ortodox acest aspect.
Astfel, zacusca poate fi mâncată fără probleme în zilele de sâmbătă și duminică, atunci când este dezlegare la ulei. Pentru că nu poate fi gătită fără, trebuie să fim atenți atunci când o introducem în alimentația noastră, dacă vrem să ținem postul așa cum trebuie.
De asemenea, preotul Cristian spune că nici fructele de mare nu sunt permise în post, pentru că sunt tot un fel de carne. Astfel, dacă vrem să avem un post corect, atât cu sufletul, dar și cu trupul, trebuie să fim foarte atenți la tot ce facem în această perioadă.
„Zacusca conține ulei. Dezlegări la ulei și vin se fac sâmbăta și duminica. Mâncăm zacuscă atunci. În restul zilelor doar fiert și uscat. Cine nu poate să țină post fără ulei, mănâncă cu ulei. Cine nu poate să tina post, nu ține. Ne spovedim și duhovnicul dezleagă sau nu.
Nici fructe de mare nu trebuie mâncate în post dar sunt credincioși care mănâncă. Postul este un aspect intim al relației omului cu Dumnezeu. Mâncăm sărăcăcios, deoarece nu trebuie să ne gândim la ce mâncăm.
Ideea este să nu facem din mâncare o plăcere în sine, ci să o folosim numai cu scopul de a susține funcțiile organismului. Este lupta cu sinele, dar Dumnezeu știe cât putem. El ni se dă în Împărtășanie și drepților și păcătoșilor.”, a afirmat Preotul Cristian.
Preotul recomandă să ne sfătuim cu duhovnicul nostru ori de câte ori avem nelămuriri, pentru că acesta va fi mereu acolo pentru noi, să se ofere explicații. Astfel, vom clarifica situația și ne vom asigura că nu facem nicio greșeală, fie ea voită sau nu.