Când începe vaccinarea cu a treia doză în România. Anunțul oficial

Când începe vaccinarea cu a treia doză în România. Anunțul oficial
Cui ii este recomandata

În spațiul public s-a tot vorbit despre administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-covid-19. Acum, autoritățile din România au făcut anunțul oficial.

Anunțul oficial de la autorități. Când începe vaccinarea cu a 3-a doză

Astăzi, 22 septembrie, autoritățile au anunțat când va începe administrarea dozei de rapel în țară, dar și cine va trebui să o facă.

Conform comunicatului emis de Guvern, a avut loc astăzi o ședință la care au participat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), ai Ministerului Sănătății (MS), Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

S-a hotărât astfel ca începând cu data de 28 septembrie să se administreze cea de-a treia doză de vaccin pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager.

Cine ar trebui să își facă a 3-a doză

Doza a treia este ferm recomandată persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor ferme severe, persoane vulnerabile, cei peste 65 de ani, cu boli cronice, persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile, dar și persoanelor cu risc mare de expunere precum personalul medico-social și din învățământ.

„Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna)”, se arată în comunicat.

Privind programarea pentru doza a treia, aceasta se va realiza prin mijloacele deja cunoscute, dar și prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naționale de vaccinare.

„Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european”, mai arată CNCAV.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI