Când începe vaccinarea cu a treia doză în România. Autoritățile au făcut anunțul oficial

Când începe vaccinarea cu a treia doză în România. Autoritățile au făcut anunțul oficial
Europa se pregătește de a treia doză de vaccin covid

În majoritatea statelor europene se vorbește deja de startul unei noi campanii de vaccinare covid cu cea de a treia doză de vaccin. Vaccinurile acceptate sunt Pfizer și Moderna. În cazul Pfizer, compania a trimis deja organisemlor americane studii privind și vaccinarea copiilor de până la cinci ani. România va intra în faza a treia a programului său de vaccinare mai devreme decât se anticipase. Astfel, spun autoritățile, va fi permis tuturor adulților să primească o nouă doză de vaccinare.

Europa se pregătește de a treia doză de vaccin covid

Națiunile europene au fost printre cele mai de succes din lume în ceea ce privește vaccinarea rezidenților împotriva noului coronavirus. Acum, unii vor fi printre primii care vor face o nouă campanie cu a treia doză de vaccin. Grupul mic, dar în creștere, care planifică vaccinări suplimentare pentru cei complet inoculați, include unele dintre cele mai bogate și populate țări ale continentului, stabilind un precedent și marcând o nouă fază a campaniei de vaccinare.

La finele lunii august, Germania a anunțat că va începe planificarea unor noi vaccinări în septembrie persoanelor în vârstă, imunocompromiși și oricui care a primit un regim complet de vaccinuri AstraZeneca sau Johnson & Johnson, care ar putea să nu fie la fel de protectoare ca vaccinurile ARNm.

„Vrem să protejăm grupurile cu risc deosebit cât mai bine posibil toamna și iarna. Riscul de scădere a protecției împotriva vaccinării este cel mai mare pentru acei oameni.”, a declarat ministrul sănătății din Germania, Jens Spahn, într-un comunicat.

OMS a solicitat un moratoriu mondial

La mai puțin de 48 de ore de la anunțul Germaniei, OMS a solicitat un moratoriu mondial asupra noile doze de vaccin pentru cel puțin două luni.

„Nu putem și nu ar trebui să acceptăm țări care au folosit deja cea mai mare parte a ofertei globale de vaccinuri folosind chiar mai mult din acestea, în timp ce cei mai vulnerabili oameni din lume rămân neprotejați.”, declara Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al organizației, conform WashingtonPost.

Specialiștii în boli infecțioase au avertizat împotriva unei a treia doze de vaccin covid până când vor fi disponibile mai multe date. Oamenii de știință continuă să nu fie de acord cu privire la dacă și când vor fi necesare dozele suplimentare.

Cele mai recente îndrumări din partea autorităților europene în domeniul sănătății afirmă că este „prea curând” să apelăm la a treia doză de vaccin. Cu toate acestea, varianta delta extrem de transmisibilă a schimbat calculul pentru unele țări, cum este și cazul României. Odată cu noile cazuri de virus în creștere în toată Europa, liderii speră că noile doze de vaccin pot ajuta la evitarea unui alt val covid-19  în această iarnă.

A treia doză de vaccin covid și în România

Dacă până acum nu se vorbea în termeni atât de absoluți de o a treia doză de vaccin în România, astăzi se pare că lucrurile s-au schimbat. Noile infectări cu varianta Delta au determinat autoritățile să ia în serios demararea campaniei de vaccinare cu o a treia doză de vaccin covid, în special la cei bolnavi, bătrâni și din sistemele esențiale. La nivelul Ministerului Sănătății, interimarul Cseke Attila susține ideea unei noi vaccinări a populației cu o a treia doză de vaccin covid.

În primul rând pentru cei carlucrează în domeniul medical, dar oricindoreștvoluntar să svaccinezcu cea de-a treia doză.

Vedem că foartmultțări europenau făcut deja acest lucru și cred că esto măsură carprotejează în plus persoanelcars-au vaccinat până acum.”, declară ministrul interimar.

Vaccinarea va începe în octombrie

Conform surselor guvernamentale, vaccinarea cu o a treia doză de vaccin covid ar începe din luna octombrie. Deocamdată autoritățile române așteaptă recomandările Agenției Europene a Medicamentului. Declarația a fost făcută chiar de șeful campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Comitetului de vaccinare.

„S-a mers pacest principiu absolut corect al voluntarului și atunci și la cea de-a treia doză acest principiu trebuiaplicat. Introducerea celei de-a treia doze estnecesară.

Va exista o procedură, o ordine, o posibilitate de a se vaccina cu doza a treia. Vaccinuri sunt destule în România, putem să folosim, nu avem nicio problemă legată de stocul de vaccinuri”, a spus CsekAttila.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI