Ministerul Educației a publicat calendarul complet pentru examenul național de Bacalaureat 2023. Anul acesta, elevii de clasa a-12-a vor avea la Bacalaureat două probe de competențe lingvistice, de limbă străină, „pentru a crește potențialul de angajare”. În plus, va fi introdus bacul tehnologic, „pe care liceele tehnologice îl propun şi îl aşteaptă de multă vreme”. Iată când încep înscrierile la Bac 2023!
Anual, luna iunie înseamnă, pentru absolvenții clasei a XII-a din întreaga țară, debutul probelor de la examenul de Bacalaureat. Pentru cei mai mulți, notele de la Bac reprezintă criteriul principal de admitere în învățământul superior. Așadar, mulți elevi se interesează din timp când încep înscrierile la Bac în 2023.
Perioada în care elevii de clasa a XII-a se pot înscrie la examenul de Bacalaureat 2023 a fost modificată, iar noua programă a fost deja publicată în Monitorul Oficial.
Anul acesta, înscrierea pentru sesiunea de vară se va face în perioada 29 mai – 7 iunie 2023. De asemenea, în perioada 12-21 iunie 2023 are loc evaluarea competențelor, iar probele scrise se vor desfășura între 26 și 29 iunie. Afișarea primelor rezultate la Bac 2023 va avea loc pe 3 iulie.
Inițial, înscrierea candidaților la examenul de Bacalaureat trebuia să se desfășoare între 29 mai și 2 iunie.
Citește și: La ce oră începe examenul de Bacalaureat. Actele pe care trebuie să le ai la tine
Elevii claselor a 12-a pot depune dosarele cu documente în perioada 29 mai—7 iunie 2023, conform calendarului publicat în Monitorul Oficial.
Citește și: Ce înseamnă studii medii în România. Câte clase absolvite trebuie să ai, de fapt
În ianuarie, ministrul Ligia Deca a explicat ce schimbări majore vor fi la Bacalaureat, în funcție de profilul liceului urmat de elevi. Aceasta a precizat că noua formulă a Bacalaureatului ar putea fi implementată începând cu vara lui 2028.
„Înseamnă că pentru profilul umanist vom avea o probă de competențe matematice, adică la nivelul de a calcula cat înseamnă o dobândă sau a intelege care imprumut este mai avantajos pentru un tanar. Da, deci este vorba de a ne asigura ca un tanar are aceasta capacitate de a se descurca in societate.
Pentru celălalt profil, pentru profilul real avem o proba de competente socio-umane, adica ne referim mai ales la competentele care tin de cetatenie activa si care vizeaza filosofie, psihologie, logica si asa mai departe. Vrem să ne asiguram ca absolventul de bacalaureat, care este inca in Romania un examen al maturitatii, are toate competentele necesare pentru a functiona in societate in conformitate cu profilul absolventului”, a spus Ligia Deca, la Radio România Actualități.