22 mart. 2023 | 13:01

Ce înseamnă studii medii în România. Câte clase absolvite trebuie să ai, de fapt

Știri generale
Ce înseamnă studii medii în România. Câte clase absolvite trebuie să ai, de fapt
Totul despre invatamantul din tara noastra

Cu siguranță ai auzit măcar o dată expresie „studii medii necesare” în anunțul unui job. Dar ce înseamnă studii medii în România? Câte clase absolvite trebuie să ai și ce este învățământul obligatoriu în țara noastră? Mai jos ai răspunsurile la toate aceste întrebări. 

Învățământul în România

Sistemul de învățământ din România este structurat în trei niveluri: învățământul primar, învățământul secundar și învățământul superior.

Învățământul primar este obligatoriu și gratuit în România și este destinat copiilor cu vârste între 6 și 10 ani. În această perioadă, elevii învață lectură, scriere, matematică, științe, limba română și o limbă străină.

După terminarea învățământului primar, urmează ciclul inferior al învățământului secundar, care durează patru ani și include clasele V-VIII. În acest ciclu, elevii învață matematică, științe, limba română și literatura, o limbă străină, istorie, geografie și educație civică.

După absolvirea ciclului inferior, elevii pot opta să continue cu ciclul superior al învățământului secundar, care durează patru ani și include clasele IX-XII. În această perioadă, elevii trebuie să aleagă între programele de învățământ general sau programele de învățământ vocațional, care pregătesc elevii pentru o anumită carieră sau meserie. Adică între un liceu sau o școală profesională sau școală de meserii, așa cum i se spunea pe vremuri. 

Programele de învățământ general sunt concepute pentru a pregăti elevii pentru examenele de admitere la universitate.

În România, învățământul superior este oferit de universități, academii și colegii universitare. În general, pentru a fi admis la un program de licență, elevii trebuie să aibă o diplomă de bacalaureat sau o diplomă echivalentă din străinătate.

Școala Postliceală

În plus, există și programe de învățământ postliceal, care sunt concepute pentru a oferi o pregătire suplimentară într-un anumit domeniu și sunt destinate celor care au terminat studiile medii.

În ceea ce privește sistemul de evaluare, în România se utilizează sistemul de note de la 1 la 10. La examenul de Bacalaureat, media trebuie să fie de minim 6 ca să se considere promovat.

Ce înseamnă studii medii în România. Câte clase absolvite trebuie să ai, de fapt

Învățământul secundar în România se referă în mod obișnuit la educația primită de elevi cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, după finalizarea învățământului primar. Acesta este împărțit în două cicluri: învățământul secundar inferior, care include clasele 5-8, și învățământul secundar superior, care include clasele 9-12.

În România, elevii sunt obligați să parcurgă 12 ani de învățământ obligatoriu, care include învățământul primar și secundar inferior. 

După terminarea învățământului secundar inferior, elevii pot alege să își continue educația înscriindu-se în învățământul secundar superior, cunoscut și sub numele de liceu.

Pe parcursul celor patru ani de învățământ secundar superior, elevii au posibilitatea de a alege dintre diverse programe academice și profesionale. 

Cele mai comune programe sunt programul de educație generală, care îi pregătește pe elevi pentru învățământul superior, și programul de educație profesională, care îi pregătește pe elevi pentru cariere specifice în domenii precum tehnologia, sănătatea și turismul.

Pe scurt, pentru a finaliza învățământul secundar în România, elevii trebuie să parcurgă 4 clase de învățământ secundar superior după ce au parcurs 4 clase de învățământ secundar inferior.

Studiile medii în România se referă, în general, la învățământul primar și secundar, care este obligatoriu și gratuit în țară. 

Învățământul secundar este împărțit în două cicluri: ciclul inferior, care include clasele V-VIII, și ciclul superior, care include clasele IX-XII.

Pentru a finaliza studiile medii în România, elevii trebuie să absolve cele 12 clase obligatorii (primar și ciclul inferior al învățământului secundar) și să obțină o diplomă de absolvire a liceului (ciclul superior al învățământului secundar).

După absolvirea ciclului inferior al învățământului secundar, elevii pot opta să continue cu ciclul superior, care este opțional. 

În concluzie, pentru a obține o diplomă de absolvire a studiilor medii în România, elevii trebuie să absolve cele 12 clase obligatorii (primar și ciclul inferior al învățământului secundar) și să finalizeze ciclul superior al învățământului secundar (clasele IX-XII).

Clasele a XI-a și a XII-a sunt opționale, spre deosebire de clasele IX și X, care sunt obligatorii.

Studii medii în România

Dacă o persoană a absolut 12 clase, înseamnă că are studii medii, indiferent că a promovat sau nu examenul de Bacalaureat.

De altfel, studiile medii se numără printre cerințele angajatorului, pentru că încadrarea pe piața muncii se face pe studii medii și superioare. 

Când termini cele 12 clase de liceu ai absolvit ciclul liceal și ai studii medii.

Studii superioare

Învățământul superior din România este compus din universități, academii, colegii universitare, institute tehnologice, școli postliceale și alte instituții de învățământ superior.

Pentru a fi admis într-o instituție de învățământ superior, candidații trebuie să fi absolvit cel puțin învățământul liceal (ciclul superior al învățământului secundar) și să fi obținut o diplomă de bacalaureat. În funcție de instituția de învățământ și de programul de studiu ales, candidații pot fi supuși și unor examene de admitere sau interviuri.

Învățământul superior din România este organizat în trei cicluri

  • Ciclul de licență: este primul ciclu de studii superioare și are o durată de trei sau patru ani, în funcție de programul de studiu. Absolvenții acestui ciclu obțin o diplomă de licență.
  • Ciclul de masterat: este cel de-al doilea ciclu de studii superioare și are o durată de doi ani. Absolvenții acestui ciclu obțin o diplomă de master.
  • Ciclul de doctorat: este cel de-al treilea ciclu de studii superioare și are o durată de trei ani. Absolvenții acestui ciclu obțin o diplomă de doctor.

În plus, în România există și programe de studii universitare de scurtă durată, numite programe de studii postuniversitare sau programe de formare continuă.

Aceste programe au de obicei o durată cuprinsă între șase luni și un an și pot fi oferite online sau în persoană. 

Cursuri de dezvoltare profesională: Cursurile de dezvoltare profesională sunt concepute pentru a ajuta persoanele să dobândească noi competențe sau să le îmbunătățească pe cele existente. Aceste cursuri sunt de obicei mai scurte în lungime și pot fi oferite online sau în persoană.

În general, există multe opțiuni de studii postuniversitare disponibile în România care pot ajuta persoanele să avanseze în carieră și să își atingă obiectivele.

Liceul cu frecvență redusă sau seral

În România, „liceu seral” se referă la un tip de program de liceu care permite elevilor să urmeze cursurile seara sau în weekend, în timp ce lucrează în timpul zilei. Acest program este conceput pentru a oferi o oportunitate persoanelor care nu pot participa la cursurile tradiționale de zi din cauza serviciului sau a altor angajamente.

Programul „liceu seral” durează de obicei patru ani și oferă aceleași calificări ca un program obișnuit de liceu de zi. Elevii din cadrul acestui program frecventează cursurile seara sau în weekend, de obicei timp de patru-cinci ore pe zi, și susțin cursurile și examenele ca și ceilalți elevi de liceu.

Programul este deschis persoanelor care au terminat clasa a opta și doresc să își continue educația. Cu toate acestea, admiterea în program este adesea competitivă, iar elevii ar putea fi nevoiți să treacă un examen de admitere sau să îndeplinească anumite cerințe academice pentru a fi acceptați.

În general, liceul seral oferă o oportunitate pentru persoanele care nu pot participa la cursurile tradiționale de liceu în timpul zilei de a-și continua educația și de a obține o diplomă de liceu. 

Parteneri
Ce trebuie să faci în ziua de Paște ca să ai noroc tot anul. Obiceiul care îți aduce succes
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar medicii i-au spus că mai are doar 12 luni de trăit
Digi24
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Nemții nu mai sunt harnici. Ei muncesc puțin și se îmbolnăvesc des
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Devine obligatoriu în toată România. Decizia UE impune un permis unic
Capital.ro
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare. Ar putea ieși mai devreme la pensie cu până la 3 ani și jumătate
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
INTERZIS în SÂMBĂTA MARE! Este cel mai mare PĂCAT
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro