Campania de vaccinare gratuită 2019. Când începe și unde se pot vaccina fără bani românii

Campania de vaccinare gratuită 2019. Când începe și unde se pot vaccina fără bani românii
Campania de vaccinare gratuită 2019 începe în luna octombrie

Ministerul Sănătății a achiziționat 1,5 milioane de vaccinuri antigripale și a anunțat că în a doua jumătate a lunii octombrie va începe campania de vaccinare gratuită. Campania va fi derulată în cabinetele medicilor de familie și în unitățile sanitare cu paturi.

Campania de vaccinare gratuită 2019 începe în luna octombrie

„Ministerul Sănătăţii a achiziţionat un număr de 1 500 000 doze de vaccin gripal, cu aproximativ 200 000 mai mult faţă de anul trecut, astfel încât să se asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane din categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire. Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare cu paturi şi vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon”, a anunțat Ministerul Sănătății.

Vor fi vaccinate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu risc ridicat de îmbolnăvire și cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical și gravide. Campania de vaccinare va fi demarată în a doua jumătate a lunii octombrie.

„În ultimii doi ani am făcut paşi importanţi pentru îmbunătăţirea activităţii de vaccinare. Campaniile de vaccinare şi informare „door- to door” pentru vaccinarea antirujeolă au dus la creşterea numărului de copii vaccinaţi în zonele defavorizate unde s- au derulat. Anul acesta primim finanţare europeană pentru implementarea mai multor măsuri care vizează creşterea gradului de vaccinare în România. Iar în această toamnă începem mai repede vaccinarea antigripală a personalului medical, cea mai expusă categorie de persoane la îmbolnăvire”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Primele 50.000 de doze de vaccin au ajuns deja în teritoriu și vor fi folosite pentru vaccinarea personalului medical. Celelalte doze vor fi distribuite în a doua jumătate a lunii octombrie, când va începe vaccinarea în cabinetele medicale.