Țara în care refuzul vaccinării împotriva rujeolei se pedepsește cu amendă de 2.500 de euro

Țara în care refuzul vaccinării împotriva rujeolei se pedepsește cu amendă de 2.500 de euro

Tot mai multe persoane refuză să-și vaccineze copiii împotriva rujeolei. Mișcarea anti-vaccin a luat amploare în Europa, așa că guvernele din mai multe țări au decis că trebuie să intervină.

În Germania, a fost redactat un proiect de lege care prevede amenzi drastice pentru cei care refuză să-și vaccineze copiii. Ministrul german al Sănătății vrea ca toți copiii de grădiniță și cei care merg la școală să fie vaccinați obligatoriu.

În caz contrar, părinții vor fi amendați, iar cei mici riscă să fie excluși de la cursuri. Amenzile ar putea urca până la 2.500 de euro, potrivit presei germane.

De ce vrea Germania să impună vaccinarea obligatorie

Proiectul de lege redactat de Ministerul Sănătății din Germania ar putea fi aprobat anul acesta de Parlament. Inițiatorul legii speră să obțină și sprijinul celorlalte formațiuni din Bundestag.

„Vrem să protejăm toți copiii de infectarea cu rujeolă, așa că oricine intră la o grădiniță sau școală, ar trebui să fie vaccinat. Nou-veniții trebuie să prezinte dovada vaccinării, iar cei deja înscriși au termen până cel târziu în 31 iulie, anul viitor”.
Jens Spahn, ministrul Sănătății

Rata vaccinării este bună în Germania, dar se poate și mai bine. Cele mai recente date arată că, în 2017, peste 97% dintre elevi au primit primul vaccin împotriva rujeolei, dar apoi părinții și-au pierdut interesul.

Doar 92,8% dintre cei mici au primi și al doilea vaccin, considerat foarte important. Pentru ca riscul apariției rujeolei să fie cât mai scăzut, Organizația Mondială a Sănătății recomandă o rată de vaccinare de 95%.

Pentru cei care nu sunt imunizați, boala poate provoca decesul, mai ales dacă persoana suferă și de alte afecțiuni.

Vaccinul, un subiect controversat în Europa

Campanii anti-vaccinare au prins și pe teritoriul Europei. Astfel de mesaje sunt răspândite, de regulă, pe rețelele de socializare. Autoritățile au fost nevoite, astfel, să intervină. În Italia, legea le interzice copiilor să se înscrie la școală dacă nu sunt vaccinați.

Părinții trebuie să dovedească faptul că le-au administrat acestora toate tipurile de vaccin specifice vârstei.  Cei care își trimit copiii la școală nevaccinați sunt buni de plată: amenda poate ajunge până la 500 de euro.

În România, pe fondul creșterii numărului de cazuri de rujeolă, Ministerul Sănătății a declanșat o campanie națională de vaccinare, dar în multe zone părinții au fost cu greu convinși că imunizarea este necesară.

Rezervele multor părinți sunt încurajate de sfaturile unor organizații neguvernamentale sau ale unor persoane fizice cu notorietate care se opun vaccinărilor de orice tip.