15 mai 2019 | 08:55

Sorina Pintea, despre Legea vaccinării: Trebuie să avem în text cuvântul obligativitate

Știri generale
Sorina Pintea, despre Legea vaccinării: Trebuie să avem în text cuvântul obligativitate

România dă semne că se aliniază trendului internațional privind poziția față de vaccinarea obligatorie. Legea vaccinării e încă în dezbatere, dar ministrul Sănătății și-a exprimat clar punctul de vedere.

La nivel european și nu numai se aduce tot mai des în discuție vaccinarea obligatorie. Din cauza mișcărilor anti-vaccin, care au luat amploare și au câștigat tot mai mulți adepți, autoritățile simt nevoia să intervină.

România nu face excepție, iar un proiect de lege cunoscut sub numele de Legea vaccinării este în lucru. Mai e mult de lucru pentru că opiniile sunt contrare și o formă finală trebuie să apară după discuții serioase cu toți actorii implicați. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, e de părere, însă, că din text nu trebuie să lipsească cuvântul „obligativitate”.

De ce vrea ministrul Sănătății ca vaccinarea să fie obligatorie

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, s-a confruntat cu întrebări legate de Legea vaccinării. Între altele, oficialul a fost întrebat de ce durează așa de mult dezbatarea și adoptarea unui astfel de act normativ.

„Pentru a putea adopta o astfel de lege este nevoie de consens, este o lege care va afecta sănătatea publică. Deocamdată, însă, în Comisia de sănătate există multe discuţii. Părerea mea personală, pe care o voi exprima public peste tot, este că e nevoie să avem în lege cuvântul obligativitate, pentru că, dacă nu avem această sintagmă, nu am rezolvat problema. Discuţiile sunt între obligativitatea vaccinării şi obligativitatea informării”.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea

Până la adoptarea unei legi care să-i oblige pe părinți să-și vaccineze, autoritățile încearcă să informeze populația prin diverse campanii.

”Dacă nu facem acest tip de campanii în acele zone, nu va conta că avem sau nu Legea vaccinării. Pentru aceşti oameni nu contează dacă există sau nu Legea vaccinării. Ei nu au acces la media, nu sunt înscrişi pe listele medicilor de familie, nu i-a căutat nimeni până la un moment dat. Nu au murit din cauza Legii vaccinării”.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea

Legea vaccinării, redactată în Parlament

Senatul a adoptat, în octombrie 2017, cu 99 de voturi ”pentru” şi o abţinere proiectul de lege al Guvernului privind vaccinarea obligatorie. În acel proiect, sunt prevăzute sancțiuni și amenzi de până la 10.000 de lei pentru părinții care refuză vaccinarea copiilor.

Numai că for decizional în cazul acestei legi este Camera Deputaților.

Proiectul Legii vaccinării prevede că sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merg de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei. La înscrierea la școală sau grădiniță va fi solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor.

Dacă cei mici se înscriu fără să aibă schema completă, părinții au obligația să-i imunizeze cu toate vaccinurile cerute în cel mult un an. Orice copil care intră în colectivitate trebuie să fie vaccinat împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului și hepatitei B.

Parteneri
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să treacă în neființă
Redactia.ro
Ce puneau străbunii în piure, ca să iasă alb, pufos și savuros. Rețeta clasică din anul 1966
Click.ro
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu Rusia
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
Preț uluitor la cartofii prăjiți. Cât costă la restaurant
EVZ.ro
Fiica lui Ioan Crișan, acuzată că ar fi plănuit asasinarea tatălui ei, și cei doi complici au fost arestați preventiv. Cum a motivat instanța decizia, după ce în octombrie toți trei au fost eliberați
Spynews
Se modifică buletinele. Cărți de identitate noi pentru toți românii peste 14 ani
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
Pensiile vor fi ÎNGHEȚATE în 2025! S-a aflat ADEVĂRUL!
Mediaflux
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro