Calendar ortodox, miercuri, 10 iunie. Sfântul care a săvârșit minuni

Calendar ortodox, miercuri, 10 iunie. Sfântul care a săvârșit minuni
Calendar ortodox, miercuri, 10 iunie. Sfântul care a săvârșit minuni

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește astăzi pe Sfântul Apostol Timotei, care a trăit în timpul împăratului Iulian Apostatul (361-363). Ce dar a primit de la Dumnezeu și ce minuni a săvârșit, în cele ce urmează.

Minunile săvârșite de Sfântul Mucenic Timotei

Astăzi, 10 iunie 2020, este sărbătorit Sfântul Mucenic Timotei, care a fost aruncat în temniță la porunca împăratului Iulian, și, cu toate acestea, credincioșii veneau la el să-i asculte învățătura. Acesta s-a năcut în cetatea Listra, dintr-un tată păgân și o mama din neam de evrei.

Sfântul Timotei a fost un ucenic al Apostolului Pavel, și a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni. Dintre acestea amintim episodul în care Mucenicul a ucis balaurul care îi omora pe călătorii de pe un drum ce ducea la Prusa, aruncându-i în gură un acoperământ destinat Euharistiei din Sfantul Altar.

Despre viața și moartea sa

Mai mult, el l-a înviat pe împăratul Areta. Neînfricatul Timotei și-a mărturisit iubirea și credința față de Mântuitor, care i-a dat puterea de a întoarce de la moarte la viață o împărăteasă care slujea idolilor. După uimitorul eveniment, ea a devenit creștină.

„El toate bolile le-a tămăduit cu darul cel dat lui şi alte multe minuni a făcut, cu puterea lui Hristos. Şi a luminat turma sa cu învăţătura şi pe mulţi din cei necredincioşi i-a întors la cunoştinţa adevăratului Dumnezeu. Iar după ce a venit împărat Iulian Paravatul, care, lepădându-se de Hristos, s-a închinat idolilor şi a început a prigoni cumplit Biserica lui Hristos, atunci Sfântul Timotei şi mai mult se ostenea în propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu, întărind pe cei credincioşi în credinţă; iar pe cei necredincioşi certându-i pentru rătăcirea lor.

Şi aflând despre dânsul păgânul Iulian, a trimis să-l prindă şi, aducându-l, l-a aruncat în temniţă. Iar pe când sfântul şedea legat, mulţi veneau la el şi-i învăţa despre Hristos, adevăratul Dumnezeu. Şi s-a înştiinţat de aceasta Iulian, că episcopul cel creştin, chiar şi legat, învaţă credinţa sa pe cei ce se duc la dânsul, şi a trimis să-l oprească, ca să nu mai propovăduiască numele lui Iisus. Dar el nu a ascultat pe împăratul cel păgân şi fără de lege, ci făcea fără de temere cele cuviincioase lui“, notează doxologia.ro.

Din cauza mărturisirii de credință, Sfântul Timotei a fost ucis în bătaie, iar tupul său a fost îngropat într-un loc de cinste ce purta denumirea Pion.

Tot astăzi facem pomenirea:

  • Sfintilor Mucenici Alexandru si Antonina;
  • Sfantului Cuvios Canid;
  • Sfantului Cuvios Teofan;
  • Sfantului Cuvios Apolo;
  • Sfantului Alexie, episcop de Bitinia.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI