26 oct. 2020 | 19:36

Calendar ortodox, marți, 27 octombrie 2020. Cruce roșie în calendar. Sărbătoare mare la români

Știri generale
Calendar ortodox, marți, 27 octombrie 2020. Cruce roșie în calendar. Sărbătoare mare la români
Calendar ortodox, marţi, 27 octombrie 2020. Moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou Basarabov

În fiecare an, pe 27 octombrie, conform calendarului ortodox, este sărbătoare cu cruce roşie. Sfântul important pe care îl prăznuiesc românii şi rugăciunea pe care trebuie să o spună pentru sănătate.

Ce sărbătoare mare este pe 27 octombrie 2020

Conform calendarului ortodox, pe 27 octombrie 2020, creştinii îl prăznuiesc pe Sfântul Dimitrie cel Nou Basarabov, ocrotitorul Bucureştilor. Născut în Basarabi, Bulgaria, acesta a înfăptuit multe miracole în ceea ce priveşte bolile incurabile. Înainte de a muri, s-a aşezat singur între două pietre dintr-o peşteră ca apa să îl acopere. O copilă l-a găsit după ce i s-a arătat în vis.

„Dacă părinţii tăi mă vor scoate din apă, eu te voi tămădui”.

Moaştele Cuviosului au fost duse şi aşezate în biserica din Basarabi, însă un domnitor al Ţării Româneşti a plătit o sumă mare de bani pentru aducerea moaştelor Cuviosului Dimitrie în Bucureşti, unde au fost aşezate în actuala catedrala patriarhală. Sfântul Dimitrie Basarabov este proclamat oficial ocrotitorul oraşului de către mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793).

Anul acesta, credincioşii nu au mai putut veni în număr mare în pelerinaj din cauza pandemiei de coronavirus. Moaştele au fost așezate în baldachinul din apropierea Catedralei Patriarhale din București, iar credincioșii care vor să se închine la raclă trebuie să poarte mască și să păstreze distanța. Totodată, jandarmii verifică buletinele celor care doresc să se roage. Conform regulilor impuse de autorităţi, doar cei din București au acces.

Marţi, 27 octombrie, începând cu ora 9:00, la Altarul de vară de lângă Patriarhie, va avea loc Sfânta Liturghie arhierească. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu cei trei episcopi vicari din București, câțiva preoți şi diaconi vor fi cei care vor săvârşi slujba. Reintroducerea Sfintelor Moaşte se va face la sfârșitul zilei, după închinarea ultimului credincios venit la racla.

Calendar ortodox, marţi, 27 octombrie 2020. Moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou Basarabov

Calendar ortodox, marţi, 27 octombrie 2020. Moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou Basarabov

Rugăciunea pentru sănătate pe care trebuie să o rosteşti pe 27 octombrie

“Apărătorule al nostru din nevoi, pentru lucrarea de multe minuni, laude de mulţumiri aducem ţie, noi, nevrednicii. şi ca cel ce eşti minunat şi preamilostiv, izbavste-ne pe noi din toate nevoile ca să cântăm ţie. Bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

Fiind înălţat Sfântule Dimitrie în văzduhurile cereşti, priveşte către cei ce-l roagă pe dânsul şi, cu bunătate părintească, tinde milostiva izbăvire din toate nevoile, tuturor celor ce cânta lui Dumnezeu: Aliluia!

Putere cerească umbrind sfintele tale moaşte, sfinte părinte, ca dintr-un soare slobozeşte razele darurilor tuturor celor ce se ating de ele, şi pe toţi de boli tămăduind cantam lui Dumnezeu: Aliluia!”

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Reghecampf și greșeala vieții. Prodanca îl vrea în pușcărie
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Capital.ro
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște: ”Se vor încadra în graficul pe care l-am agreat”
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Lovitură finală pentru KARL NEHAMMER! PE l-a AMENINȚAT direct pe cancelarul Austriei
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro