Pelerinajul la moaștele Sfântului Dimitrie a început. Ce se întâmplă acolo

Femei lângă racla cu moaștele Sfântului Dimitrie/ Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Pelerinajul Sfântului Dimitrie, Ocrotitorul Bucureștiului, este în toi. Racla cu moaștele cuviosului a fost scoasă din Catedrala Patriarhală. Procesiunea se desfășoară sub măsuri stricte și este deschisă doar pelerinilor din București.

Pelerinajul de Sfântul Dimitrie, în condiții speciale la București. Evenimentul a început

Până în urmă cu două zile, pelerinajul Sfântului Dimitrie era incert, evenimentul fiind învăluit în declarații contradictorii. Deși Patriarhia anunțase că procesiunea va avea loc de duminică până marți, 25 – 27 octombrie, și că vor participa doar credincioșii care au buletin de București, premierul Ludovic Orban a negat că ar fi discutat despre acest subiect cu Patriarhul Daniel.

De altfel, inițial, Guvernul voia să îl interzică. Pe 23 octombrie, însă, Patriarhia a anunțat că, împreună cu primăria, a pus la punct un protocol care poate permite enoriașilor din Capitală să treacă pe la moaștele Sfântului Dumitru cel Nou.

Inquam Photos / Octav Ganea

Dis-de-dimineață, pelerinii au urcat dealul Patriarhiei și au dat jandarmilor documentele pentru a le verifica, pentru a vedea dacă locuiesc în București, anul acesta putând participa la sărbătoare numai bucureștenii. Aceștia păstrează distanță, stând la rând pentru a se închina la racla cu moaște, care este acoperită cu un material ce permite igienizarea.

Prefectul Capitalei a supervizat acțiunile

Prefectul Traian Berbeceanu a fost prezent în zonă pentru a verifica respectarea măsurilor impuse de autorități împreună cu reprezentanții Patriarhiei Române.

Condiții

  • accesul la raclă se va face pe un singur rând de persoane care vor aștepta una în spatele celeilalte, păstrând distanța de 1,5 m între ele
  • pe trotuarul cu un culoar unic de acces vor fi trasate marcaje de staționare pentru facilitarea păstrării acestei distanțe
  • pe marginea traseului unic de acces vor fi amplasate anunțuri cu privire la păstrarea distanței și respectarea normelor igienico-sanitare
  • se va crea un flux unic de circulaţie a credincioșilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi cu ieșire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 iunie
  • voluntarii prezenți, care vor purta permanent măști de protecție și mănuși, vor oferi credincioșilor materiale de dezinfectare și igienă.
Programul liturgic

Duminică, 25 octombrie, la ora 7:00, Sfintele Moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie sunt scoase din Catedrala Patriarhală și așezate în baldachinul de pe Colina Bucuriei alături de moaștele Sfântului Stelian, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Nectarie. Între orele 9:00 și 12:30 este oficiată Sfânta Liturghie la Altarul de vară din interiorul lăcașului de cult.

Luni, 26 octombrie, se va săvârși Sfânta Liturghie la Altarul de vară de lângă Catedrală.

Marți, 27 octombrie, începând cu ora 9:00, va fi săvârșită, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie arhierească de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu cei 3 episcopi vicari din Capitală și câțiva preoți și diaconi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI