14 oct. 2020 | 09:38

Cine a fost Sfânta Parascheva și ce minuni au adus-o în ”centrul” credinței ortodoxe din România

Știri generale
Cine a fost Sfânta Parascheva și ce minuni au adus-o în ”centrul” credinței ortodoxe din România
Cine a fost Sfânta Parascheva și minunile pentru care este recunoscută în România.

Biserica Ortodoxă Română, o sărbătorește în fiecare an pe data pe 14 octombrie, conform calendarului Creștin Ortodox, pe Sfânta Cuvioasă Maică Parascheva. Ziua ei de pomenire a fost data decesului său, în secolul al XI-lea.

Cine a fost Sfânta Parascheva și ce minuni a făcut

Sfânta Parascheva este sărbătorită în mod special în Moldova, deoarece, moaștele sale se găsesc la Iași, de mai bine de 350 de ani. Este considerată ocrotitoare a Moldovei.

Toți credincioșii care se roagă la ea, să fie mijlocitoare către Preamilostivul Dumnezeu, vor primi binecuvântare și însănătoșire duhovnicească și trupească.

Cine a fost Sfânta Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit pe pă­mânt în prima jumătate a veacului al XI-lea. Mitropo­litului Varlaam al Moldovei, a fost primul care a dat prima învățătură în limba română, despre viața sfintei, în cartea intitulată „Cartea românească de în­vă­ță­tură”, în anul 1643.

Sfânta Parascheva s-a născut pe țărmul Mării Marmara, în Epivata, localitate care astăzi este reprezentată de Boiados. Această localitate se fla aproape de Constantinopol, cel care astăzi este orașul Istambul. În acea perioadă, Constantinopolul era capitala Imperiului bizantin.

Familia din care provine Sfinta Parascheva

Sfânta Parascheva provine dintr-o familie bogată și credincioasă. Ea a dă­ruit săracilor partea ce i se cuvenea de moș­te­ni­rea primită de la aceștia. Părinții săi au fost oameni din neam bun, care râvneau la cele sfinte. Ei au crescut-o în frica lui Dumnezeu. Mereu au îndrumat- spre săvârșirea faptelor bune, a postului, rugăciunii și milosteniei.

A avut un frate care a învățat carte, apoi s-a călugărit, luând numele de Eftimie. Ulterior a fost ales episcop.

Viața Sfintei Parascheva

Sfânta Parascheva s-a retras în locuri pustii, departe de frumusețea lumii. Călugării și călugărițele din Constantinopol au sfătuit-o să aleagă viața duhovnicească.

Sfânta Parascheva s-a îndreptat spre ținuturile Pontului, urmând sfaturile acestora, părăsind capitala. La Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, a poposit timp de cinci ani. Următoarea sa destinație a fost Țara Sfântă. Dorința acesteia era de a-și petrece restul vieții în locurile care au fost binecuvântate de viața pe care au dus-o pe pământ, Mântuitorul Iisus Hristos și Sfinții Apostoli.

După ce a plecat din Ierusalim, s-a îndreptat spre pustiul Iordanului, unde s-a stabilit într-o mănăstire de călugărițe. Acolo a dus o viață în post și rugăciune.

Moartea Sfintei Parascheva

Deoarece a visat că trebuie să se întoarcă în locurile natale, Sfânta Parascheva a făcut întocmai. Ajunsă în Epivata, a murit precum o străină.

Ulterior, deoarece murise un marinar, niște creștini au fost rugați de către un sihastru să sape o groapă pentru a-l îngropa. Atunci au descoperit trupul Sfintei Parascheva neputrezit și plin de mireasmă. Mai târziu au așezat trupul în Biserica Sfinții Apostoli din Epivata, unde moștele Sfintei Parascheva săvârșeau minuni care erau vestite peste tot.

Moaștele Sfintei Parascheva

Domnul Vasile Lupu a adus moaștele sale la Iași, în anul 1641, pe data de 13 iunie. El le-a așezat la Biserica Sfinții Trei Ierarhi, care a fost ctitorită de el.

Pe vremea aceea, patriarh al Constantinopolului era Partenie I. Acesta împreună cu membrii Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, au făcut un gest de recunoștință față de Vasile Lupu, deoarece acesta și-a plătit toate datoriile către Patriarhia Ecumenică. Ca recunoștință, acesta a dus moaștele Sfintei Parascheva la Iași. Acestea au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași, în anul 1889.

Moaștele Sfintei Parascheva.

Minunile pentru care este recunoscută Sfânta Parascheva în România.

De ce o sărbătorim pe Sfânta Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Sfânta Vineri. Ei îi sunt atribuite o serie de minuni și vindecări miraculoase. Sute de mii de pelerini merg la Catedrala Mitropolitană din Iași, pentru a se închina la moaștele acesteia.

Parteneri
Ce s-a descoperit la autopsia lui Silviu Prigoană. Cauza reală a morții milionarului
Redactia.ro
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Click.ro
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris'. Ce răspuns a primit impresara de la fostul soț
Unica.ro
O regulă des încălcată de români. Amenzile s-au mărit considerabil
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
DEZVĂLUIRI din VILA lui Silviu Prigoană. Copiii, PRINȘI în CONFLICT
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro