15 dec. 2020 | 13:52

Calendar ortodox ianuarie 2021. Cele mai importante sărbători creștine din această lună

Știri generale
Calendar ortodox ianuarie 2021. Cele mai importante sărbători creștine din această lună
Care sunt sarbatorile din calendarul crestin ortodox luna ianuarie a anului 2021

La fel ca în fiecare lună din an, și în luna ianuarie 2021 există sărbători religioase importante. Menționăm că calendarul ortodox sau calendarul bisericesc constă dintr-o serie de cicluri în funcție de sărbătorile religioase care sunt celebrate de către Biserica Ortodoxă Română.

Calendar ortodox ianuarie 2021

În calendarul ortodox din ianuarie 2021 avem cinci sărbători cu cruce roșie, iar acestea sunt: Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului; Sfântul Vasile cel Mare (Anul Nou. Tedeum), Boboteaza, Botezul Domnului. Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, Sfântul Antonie cel Mare și Sfinții Trei Ierarhi. Aceste sărbători din calendarul creștin ortodox al lunii ianuarie 2021 sunt notate cu cruce roșie. Menționăm că diferența dintre sărbătorile cu cruce roșie și sărbătorile cu cruce neagră, din punct de vedere liturgic, este dată de bogăția și solemnitatea slujbelor. De asemenea, în zi de sărbătoare este bine ca oamenii să se ferească să lucreze în afară de ceea ce este absolut necesar, întrucât păcatul apare atunci când se săvârște o lucrare care nu este absolut necesară în zi de sărbătoare.

Sărbători în luna ianuarie 2021

Cum spuneam, în luna ianuarie a anului 2021, în calendarul creștin ortodox, sunt cinci zile de sărbătoare importante, notate cu cruce roșie. Să le luăm pe rând și să aflăm ce reprezintă ele.

Taierea Imprejur cea dupa trup a Domnului; Sfantul Vasile cel Mare (Anul Nou. Tedeum)

Sărbătoarea pică într-o zi de vineri, pe data de 1 ianuarie 2021. Sfântul Vasile cel Mare a trăit pe vremea împăratului Valens, atunci când Biserica era prigonită de necredința lui Arie. Acest sfânt ierarh Vasile a apărat credința și l-a mustrat chiar și pe împăratul Valens, care căzuse în erezia lui Arie. Sfântul Vasile cel Mare a murit în anul 379, când nu împlinise încă vârsta de 50 de ani.

Boboteaza sau Botezul Domnului

Această mare sărbătoare de cruce roșie din calendarul creștin ortodox pică într-o zi de miercuri, pe data de 6 ianuarie. Sărbătoarea reprezintă botezul în apa Iordanului a lui Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul. În ajunul sărbătorii, dar și în ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe, se sfințește aghiasma mare. Hristos s-a afundat în Iordan, iar Duhul Sfânt a pogorât peste ape.

Soborul Sfântului Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Nașterea lui a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Deoarece nu a dat crezare celor vestite de Gavriil, Zaharia a rămas mut până la punerea numelui fiului său. Misiunea Sfântului Ioan Botezătorul a fost aceea de a pregătit poporul pentru primirea lui Mesia, de a-l descoperi și de a-l face cunoscut poporului Israel. Sărbătoarea are loc în 2021, într-o zi de joi, pe data de 7 ianuarie.

Sfântul Antonie cel Mare

Această sărbătoare din calendarul creștin ortodox al lunii ianuarie 2021 pică într-o zi de duminică, pe data de 17 ianuarie. Sfântul Antonie cel Mare a trăit în secolul al III-lea și începutul secolului al IV-lea. Acesta a fost socotit întemeietorul vieții monahale, fiind, cel mai probabil, cel mai reprezentativ ascet pentru duhul vieții călugărești. El s-a născut în satul Coa din Egiptul de Mijloc, în anul 251, a fost fiul unor țărani creștini înstăriți.

Sfinții Trei Ierarhi

Această sărbătoare pică într-o zi de sâmbătă, pe data de 30 ianuarie. De menționat este că Sfântul Ioan a fost cel care a ales ziua de 30 ianuarie pentru prăznuirea celor Trei Ierarhi – Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul și Sfântul Ioan Gură de Aur. Sfinții Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai institutiilor de învatamant teologic ortodox din întreaga lume, la  la primul Congres al Profesorilor de Teologie din Atena, din anul 1936.

Acestea sunt cele cinci sărbători mari, de cruce roșie din calendarul creștin ortodox al lunii ianuarie 2021. În galeria foto a articolului găsiți acest calendar care vă va ghida în respectarea sărbătorilor din prima lună a anului ce vine, putând salva imaginile.

PlaySport
Apariție rară a nepoților lui Țiriac după ce au părăsit România! Cum s-au fotografiat alături de Ileana Lazariuc
Ego.ro
Andreea Marin, GOALĂ în cadă! Pozele incendiare din telefon au scăpat pe net. Niciodată nu ai văzut-o AȘA!
Digi24
O studentă le-a spus prietenilor că era încântată de o primă întâlnire. A doua zi, un picior de-al ei a fost descoperit într-un parc
Cancan.ro
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de Wales va fi mai aproape de copiii săi
Stirile PROTV
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze
Romania TV
Alina Sorescu a dat MAREA VESTE înainte de Paşte
Capital.ro
Se schimbă complet BANII vechi! Decizia finală privind bancnotele
EVZ.ro
Vacanță la Mamaia, dar cu prețuri de Dubai. Cât costă cazările în minivacanța de 1 Mai
Adevarul
Farmacia din grădină. Rolul legumelor în prevenirea unor boli foarte grave, explicat de un renumit cercetător român
BZI.ro
Cât costă sicriul în care a fost depus Costel Corduneanu? Este model american de lux, din lemn masiv – FOTO
Spynews.ro
Ancuța Popoviciu va judeca în continuare cazul lui Vlad Pascu! Decizia de suspendare a fost amânată de CSM
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Ce preț are sicriul în care a fost depus Costel Corduneanu. Este un model unicat și de lux
Redactia.ro
Simona Halep, acționar în SuperLiga? Clubul care pune la cale ”transferul” anului
Digisport.ro
De ce s-au bătut, de fapt, dacii cu romanii. Motivul pentru care Traian a vrut cu orice preț să cucerească Dacia
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii i-au spus că mai are câteva luni de trăit
Digi24
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze
Digi24
Nadia Comăneci, apariție-surpriză la București. Cum și cu cine s-a afișat fosta mare gimnastă
Unica.ro
Calvarul de care scapă pacienții. Documentul se va putea obține online
EVZ.ro
Un cățel de usturoi seara. Cum se consumă și la ce ajută
Spynews
Se dă lege în România. Anunț pentru cei care cumpără HAINE. Va deveni obligatoriu
Capital.ro
Perioada ideală pentru a planta castraveți | Lucrurile de care trebuie să ții cont pentru o producție prosperă
Antena 3
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Plătim pentru orice...”...”
Avantaje
E OBLIGATORIU pentru TOȚI românii. AMENZI de 500 lei.
Mediaflux
Ancuța Popoviciu va judeca în continuare cazul lui Vlad Pascu! Decizia de suspendare a fost amânată de CSM
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O ispită de la Insula Iubirii apare în cel mai recent videoclip de la Tzanca Uraganu. Livia nu este la prima apariție de acest gen
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro