Calendar ortodox 5 decembrie. Ce mari sfinți prăznuim azi

Sfantul Sava se sarbatoreste la 5 decembrie, potrivit calendarului ortodox

Calendarul ortodox 5 decembrie ne arată că astăzi prăznuim mai mulți sfinți, printre care Sfântul Sava cel Sfințit, Sfântul Mucenic Anastasie și Sfantul Cuvios Nectarie.

Calendar ortodox 5 decembrie. Ce sfinți sărbătorim astăzi și cui trebuie să îi spui La mulți ani!

Sfântul Sava a venit pe lume în vremea împăratului Teodosie cel Mic (403-450). Sfântul Sava este originar din Capadocia, iar pe părinții îi chemau Ioan și Sofia. La vârsta de 18 ani Sfântul Sava ajunge la renumitul calugar Eftimie, care îl va trimite la Cuviosul Teoctist.

Acolo s-a desăvârșit Sfântul Sava și apoi a făcut multe minuni. A trecut la Dreapta Domnul în ziua de 5 decembrie 532, atunci când avea 94 de ani.

Cum a ajuns trupul Sfântului Sava în Țara Sfântă

Astfel, în secolul al XII-lea, trupul Sfântului Sava a fost luat de cruciați și dus în Veneția. Trupul Sfântului Sava a fost adus înapoi în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit după ce Papa Paul al VI-lea si Patriarhul ortodox grec Atenagora – Athinagorus, s-au înțeles în cadrul vizitei papei în Țara Sfântă, care a avut loc în anul 1965.

Cand a implinit varsta de 30 de ani, Sfântul Sava a cerut binecuvantare de la staretul Longhin, urmașul lui Teoctist, să stea 5 zile pe săptămână în linistea pustiului. La 5 ani fupă, Cuviosul Eftimie din munte l-a luat în pustia Ruban (Ruva), unde a stat și Iisus Hristos timp de patruzeci de zile.

Sfântul Sava a plecat în pustie

După moartea Sfantului Eftimie, Cuviosul Sava a plecat în pustia dinspre rasarit, mai aproape de Iordan, unde se afla și Cuviosul Gherasim. S-a retras într-o peștera și a ramas acolo toată viața. În timp a întemeiat o mănăstire aproape de pesteră, la început cu 70, apoi cu 150 de călugări. Acolo, mai târziu s-a mai zidit o biserică pentru armeni.

Patriarhul Salustiu al Ierusalimului l-a chemat pe Sfântul Sava și, după ceva timp acesta l-a convins să fie hirotonit preot pe seama manastirii. De atunci numele i-a devenit ”Sava cel Sfințit”.

Ce a făcut Sfântul Sava cu banii moșteniți de la tatăl său

Tatal Cuviosului Sava a murit, iar mama sa, Sofia, a venit la mănăstire aducând cu ea averea rămasă. Din acei bani, Sfantul Sava si mama sa au cladit in manastire o casa pentru straini si un spital pentru bolnavi.

De asemenea, au mai zidit un spital în Ierihon și o mănăstire mare pe Muntele Castel, din apropiere. În plus, au clădit și o mănăstire mai micuță lângă Muntele Castel, unde să fie acceptați călugării care erau începători.

Tot astăzi, 5 decembrie, Biserica Ortodoxă face pomenirea:

– Sfantului Mucenic Anastasie;
– Sfantului Mucenic Diogen;
– Sfantului Mucenic Averchie;
– Cuviosului Non; a Cuviosului Grat;
– Cuviosului Nectarie;
– Cuviosului Filotei Careotul.

De asemenea, maine, 6 decembrie, facem pomenirea Sfantului Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, zi în care va fi dezlegare la pește.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI