ÎPS Teodosie, decizie finală după scandalul pelerinajului de la Peștera Sfântului Andrei. Ce se va întâmpla cu toți preoții din Constanța

ÎPS Teodosie, decizie finală după scandalul pelerinajului de la Peștera Sfântului Andrei. Ce se va întâmpla cu toți preoții din Constanța
ÎPS Teodosie, decizie finală cu privire la sărbătoarea Sfântului Andrei Sursă foto: Inquam Photos

ÎPS Teodosie a demonstrat în această perioadă o ambiție de fier, dar și o rebeliciune împotriva legilor. Arhiepiscopul Tomisului a ajuns până în instanță pentru a obține permisiune pentru cetățeni la Peștera Sfântului Andrei, loc de pelerinaj pentru mii de credincioși. După ce i-au fost închise toate ușile, ÎPS Teodosie a luat decizia finală cu privire la modul în care toți preoții din Constanța vor sărbători sfânta sărbătoare de pe data de 30 noiembrie.

ÎPS Teodosie, hotărâre luată pe ultima sută de metri

Pentru că i-au fost refuzate toate inițiativele de pelerinaj cu creștini la Peștera Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Tomisului a recurs la o soluție de compromis prin care toți preoții din Constanța vor fi delegați în interes personal la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei, din localitatea Ion Corvin, pentru a oficializa Sfânta Liturghie pe data de 30 noiembrie.

“În contextul pandemiei actuale, precum şi al carantinei instituite în judeţul Constanţa, pentru deplina cinstire a Sfântului Apostol Andrei creştinătorul românilor, Arhiepiscopia Tomisului a hotărât următoarele:

În data de 30 noiembrie 2020, toţi preoţii din Eparhia Tomisului, personal clerical şi monahal, sunt delegaţi în interes profesional să săvârşească în sobor Sfânta Liturghie la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei din localitatea Ion Corvin, judeţul Constanţa; bisericile parohiale din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului vor rămâne deschise pentru închinare şi rugăciune individuală”, se arată în documentul Arhiepiscopiei Tomisului.

În urmă cu două zile, ÎPS Teodosie a solicitat Tribunalului Constanța să anuleze hotărârea CJSU de a interzice pelerinajul credincioșilor la Peștera Sfântului Andrei, cu excepția persoanelor din localitate. Din păcate pentru acesta, instanța a refuzat cererea sa, moment în care ÎPS Teodosie a trimis o scrisoare către premierul Orban.

Mesajul ÎPS Teodosie către Guvern

Ca o ultimă șansă pentru permiterea unui pelerinaj cu credincioși din toate colțurile țării, ÎPS a făcut apel la conștința și empatia premierului și implicit, a Guvernului. Acesta a amintit de dictatura și teroarea din alte țări, făcând o paralelă cu măsurile stricte impuse de autorități și în țara noastră.

“Am îndurat suficient, de la începutul acestei pandemii, împreună cu toţi oamenii de bună-credinţă din această ţară şi am respectat măsurile sanitare luate iniţial, în mod responsabil.

De această dată, însă, trebuie să denunţăm public abuzurile pe care le orchestraţi, şi pe care forţele poliţieneşti şi de jandarmerie le exercită asupra noastră, într-o ţară europeană care se vrea a fi democrată şi nu aflată sub dictatură şi teroare”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului.

Acesta și-a continuat mesajul, întrebând autoritățile până unde vor ajunge cu pedepsele dacă regulile vor fi încălcate în numele credinței.

“Nu vom îngădui acum, ca dreptul de a-l cinsti aşa cum se cuvine, pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, să ne fie călcat în picioare de cei care nu au frică de Dumnezeu şi se închină unei ştiinţe absurde, care nesocoteşte pe om în integralitatea sa: trup, dar şi suflet.

Ce veţi face? Ne veţi bate, amenda, aresta şi executa pe toţi cei care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale ?!? Veţi asmuţi justiţia şi forţele de ordine împotriva propriilor fraţi şi surori pentru a vă atinge scopurile fixate?”, a mai scris ÎPS Teodosie în scrisoare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI