Calendar ortodox 28 iunie. Ce sfinte moaște se prăznuiesc astăzi

Calendar ortodox 28 iunie. Ce sfinte moaște se prăznuiesc astăzi
Calendar ortodox 28 iunie

Calendar ortodox 28 iunie. Astăzi se prăznuiesc moaștele unor sfinți importanți din calendarul ortodox și este și zi de post pentru credincioși. Sfinții ale căror moaște sunt prăznuite astăzi au fost renumiți pentru dragostea pentru oameni, dar și pentru faptul că îi vindecau pe cei care suferă, alungând duhurile rele și aducând liniștea trupească și sufletească oamenilor, fără a le percepe nimic în schimb.

Calendar ortodox 28 iunie

Astăzi, 28 iunie, în calendarul ortodox este prăznuită aducerea moaștelor Sfinților Mucenici Doctori fără de arginți Chir și Ioan și este zi de post.

Sfinții Chir și Ioan au fost torturați și uciși pentru credința lor, la data de 31 ianuarie, în timpul prigoanelor lui Dioclețian în cetatea Canopos de lângă Alexandria.

În timpul vieții, ei erau recunoscuți pentru că îi vindecau pe cei suferinzi, alungând duhurile rele și aducând liniștea trupească și sufletească în viața oamenilor, fără să ceară nimic la schimb pentru efortul lor.

Sfântul Chiril a strămutat moaștele Sfinților Mucenici Doctori fără de arginți Chir și Ioan de la Canopos la Manutin, așezându-le într-o biserică ridicată și închinată sfinților. De atunci, duhurile necurate au fost izgonite din cetate, iar biserica a devenit un izvor tămăduitor pentru cei care căutau alinare la sferințele lor.

Troparul aducerii moaștelor Sfinților Mucenici doctori fără de arginți Chir și Ioan

Glasul al 5-lea

„Minunile sfinților Tăi mucenici, zid nebiruit ne-ai dăruit nouă, Hristoase Dumnezeule; pentru rugăciunile lor, sfaturile păgânilor le risipește și sceptrurile Împărăției le întărește, ca un bun și de oameni iubitor.”

Condacul aducerii moaștelor Sfinților Mucenici doctori fără de arginți Chir și Ioan

„Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Din harul cel dumnezeiesc dar de minuni luând, sfinților, faceți minuni în lume, toate patimile noastre cu doctorie nevăzută, le tăiați, Sfinte Mucenice Chir, de Dumnezeu înțelepțite, împreună cu măritul Mucenic Ioan; că voi după adevăr sunteți doctori dumnezeiești.”

Calendar ortodox 28 iunie. Ce sfinți mai sunt pomeniți astăzi

La 28 iunie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți și sfinții:

Sfântul Mucenic Papia;
Dreptul Serghie Magistrul (secolul al IX-lea);
Sfântul Mucenic Macedonie;
Sfântul Cuvios Ulchian;
Sfântul Pavel, doctorul;
Sfântul Moise cel depărtat din lume;
Sfântul Donag, episcopul Libiei;
Sfinții șaptezeci de mucenici din Schitopolis;
Trei sfinți mucenici din Galatia;
Sfântul Cuvios Magnu.