Astăzi, 7 ianuarie, creștinii ortodocși sărbătoresc Soborul Sfântului Ioan, zi în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Iisus Hristos. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în familia preotului Zaharia, acesta fiind cunoscut și sub numele de „Îngerul Domnului”, fiind menționat în cărțile sfinte drept cel care a pregătit oamenii pentru primirea lui Iisus.
Pentru că sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă, începute cu prăznuirea Sfântului Nicolae, cât și începutul unui nou an, toți credincioșii trebuie să rostească o rugăciune puternică către Sfântul Ioan Botezătorul, care se spune că face minuni dacă este spusă în zi de mare sărbătoare sau în momentele în care esti la ceas de mare necaz.
„Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.
Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.
Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale.
Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin!”.
Sărbătoarea Sfântului Ioan este sărbătorită în a doua zi de Boboteză, fiind marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. De asemenea, există multe tradiții legate de această sărbătoare, printre care și aceea că această zi trebuie sărbătorită cu veselie, căci cineva va fi trist astăzi, va fi trist tot anul.
Se spune că naşterea prorocului Ioan a avut loc cu şase luni înaintea naşterii lui Iisus, fiind vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că tatăl său nu a crezut în cele vestite de îngerul Gavriil, Zaharia a rămas mut până la punerea numelui fiului său.
Peste 2.000.000 de români își sărbătoresc astăzi onomastica, numele Ioan provenind de la “Iohanan” prescurtare din “Iehohanan”, care înseamnă “Dumnezeu s-a milostivit”. Astfel, foarte mulți cetățeni poartă forma neoașă a numelui, precum Ion, Ionică, Ioana, Nela, Nelu, Onuț, Nică, putând petrece astăzi ziua lor de nume.