Calendar ortodox 2 iulie. Ce sărbătoare este azi. Rugăciunea cu care ceri ajutor imediat

Calendar ortodox 2 iulie. Ce sărbătoare este azi. Rugăciunea cu care ceri ajutor imediat
Calendar ortodox 2 iulie. Ce sărbătoare este azi. Rugăciunea cu care ceri ajutor imediat

Calendar ortodox 2 iulie. Credincioșii ortodocși prăznuiesc în această zi un mare sfânt. A fost și este în continuare considerat un mare apărător al poporului român. Grabnic în ajutorarea celor aflați în nevoie, a căpătat trecere în fața sfinților prin modestie. Niciodată nu și-a pus biruințele obținute în lupte pe seama înțelepciunii sale, ci a puterii lui Dumnezeu. Află ce sărbătoare este azi. Iată rugăciunea cu care ceri ajutor imediat!

Calendar ortodox 2 iulie. Ce sărbătoare este azi

Calendar ortodox 2 iulie. În fiecare an, pe data de 2 iulie, credincioșii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. El mai este cunoscut și sub numele de Ștefan cel Mare și Sfânt, după canonizarea sa de către Biserica Ortodoxă Română. O icoană de lumină pentru popor, sfântul ocrotește bisericile și mănăstirile, ajutându-i în luptă pe credincioși.

În această zi, greco-catolicii prăznuiesc așezarea veșmântului Maicii Domnului în Vlaherne. Tot pe data de 2 iulie, romano-catolicii își amintesc de Sfântul Bernardin Realino, care a fost preot.

Calendar ortodox 2 iulie. Cum a obținut Ștefan cel Mare titlul de sfânt

Calendar ortodox 2 iulie. Ștefan cel Mare s-a născut în anul 1438, în Borzești. Voievodul a fost fiul lui Bogdan Vodă și a domnit în Moldova timp de 47 de ani. Sub conducerea sa, regiunea s-a bucurat de prosperitate, stabilitate, echilibru și liniște.

Ștefan cel Mare a sprijinit în mod special biserica, fiind considerat un om al pocăinței și rugăciunii. Voievodul a ctitorit un mare număr de lăcașuri religioase (mănăstiri și biserici) atât în Moldova, cât și în Țara Românească, Transilvania și la Muntele Athos. Sunt locuri sfinte construite de Ștefan cel Mare, pe care trebuie să le vizitezi. Împreună cu cei din familia lui, voievodul se ruga mereu sfinților.

Datorită acestor fapte și nu numai, el a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română pe data de 20 iunie 1992. Atunci, voievodul a primit numele de Ștefan cel Mare și Sfânt. În prezent, mai este cunoscut și sub numele de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.

Ștefan cel Mare a trecut la cele veșnice în anul 1504. Sfântul a fost înmormântat în biserica Mănăstirii Putna. „Binecredinciosul Voievod a avut întotdeauna credința că Mântuitorul Iisus Hristos va mijloci la Judecata de Apoi și va răsplăti pe toți acei care și-au jertfit viața pentru credință și apărarea hotarelor țării”, arată Doxologia.

Calendar ortodox 2 iulie. Rugăciunea către Sfântul Ștefan cel Mare

Calendar ortodox 2 iulie. Sfântul Voievod Ștefan cel Mare este considerat a fi ocrotitorul celor tineri, iar rugăciunea îndreptată spre el poate să facă mari minuni. Se spune că rugăciunea către Sfântul Voievod Ștefan cel Mare este mai puternică decât altele. Ea poate să rezolve orice necaz cu care se confruntă credincioșii. Iată rugăciunea cu care ceri ajutor imediat!

„Sfinte Ștefane Voievod, apărător al poporului român și grabnic folositor al tuturor creștinilor, ascultă rugăciunea pe care o înălțăm către tine, noi, nevrednicii. Cunoaștem îndrăznirea pe care ai dobândit-o prin multe osteneli către Bunul Dumnezeu, Care ți-a ascultat rugăciunile tale.

Drept aceea, te rugăm să ne auzi și tu pe noi când cerem ajutorul tău. Ocrotește bisericile și mănăstirile în pace, întărește credința slăbită de ispitele acestui veac, surpă eresurile, luminează ocârmuitorii, dă vitejie ostașilor, iar nouă tuturor luminează-ne calea mântuirii, ca împreună cu tine în locașurile cele cerești să ne bucurăm în vecii vecilor. Amin!”.