Puțini sunt cei care știu că pe data de 13 noiembrie este cruce neagră în calendarul creștin ortodox, întrucât este o sărbătoare importantă. Astfel, în această zi, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului.
Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut la Antiohia și se presupune că anul nașterii se află undeva între 344 și 354. Acesta a fost botezat abia la vârsta de 20 de ani și a studiat filosofia, sub îndrumarea lui Andragațiu, iar retorica cu Libaniu, conform crestinortodox.ro. Acest mare sfânt a fost hirotnit diacon de către Arhiepiscopul Meletie (381), iar preot de către Flavian, urmașul lui Meletie (386).
Astfel că după ce a murit Necatrie, patriarhul Constantinopolului, Sfântul Ioan a fost ales patriarh al Constantinopolului, acesta fiind hirotonit de patriarhul Teofil al Alexandriei, la data de 28 februarie 398. De menționat, Ioan Gură de Aur a reformat cetatea și preoțimea, care se aflau într-o stare de mare decădere. Astfel, el a suprimat luxul reședinței episcopale și a introdus traiul modest. Criticile lui îndreptate împotriva corupției i-au adus însă și mulți dușmani, iar dușmanul sau cel mai important a fost Teofil de Alexandria.
După ce Ioan Gură de Aur a murit, moaștele sale au fost aduse la Constantinopol și au fost așezate în Biserica Sfinților Apostoli în anul 438, de către patriarhul Proclu al Constantinopolului. În anul 1204, în timpul Cruciadei a IV-a, moaștele Sfântului Ioan împreună cu moaștele Sfântului Grigorie de Nazianz, au fost luate de către venețieni și au fost duse la Roma. Aici, acestea au fost depuse în catedrală Sfântul Petru. După 800 de ani, Biserica Romano Catolică a înapoiat însă moaștele celor doi Arhiepiscopi ai Constantinopolului, Bisericii Ortodoxe. La data 27 noiembrie 2004, papa Ioan Paul al II-lea a oferit moaștele celor doi sfinți, Patriarhului Ecumenic, Bartolomeu I.
Iar în anul 1997, Silvano Piovanelli, Cardinalul Florenței, a dăruit Bisericii Ortodoxe Române o părticică din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur. Astăzi, moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur se află momentan în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.
”Sărbătorile din calendarul nostru sunt însemnate pentru diferenţiere cu cruce roşie sau cu cruce neagră”, a explicat arhimandritul Petroniu Marin pentru doxologia.ro.
”Cele cu cruce roşie sunt sărbători în care nu lucrăm, dacă nu avem obligaţia de a merge la lucru, şi în care mergem la biserică pentru rugăciune. Cele cu cruce neagră sunt sărbători în care cinstim cele ale sărbătorii, cu rugăciune către sfinţii pomeniţi în acea zi, dar putem lucra obişnuit. Diferenţa între sărbătorile cu cruce roşie şi cruce neagră este dată şi de bogăţia şi solemnitatea slujbelor, aşa cum le găsim în cărţile de cult, născute din evlavia credincioşilor pentru anumiţi sfinţi sau anumite sărbători”, a mai spus acesta.