Câinii maidanezi din țara noastră au devenit un subiect principal la cel mai important post TV din Germania, și anume, Das Erste. Jurnaliștii nemți ai mai făcut referire și la acțiunea fotbaliștilor de la Dinamo București, de la început de septembrie, când au intrat pe teren cu câini maidanezi în brațe, ca să încurajeze adopțiile.
Jurnaliștii de la postul TV Das Erste, parte a importantului concern media ARD, au spus:
„Suferinţele numeroşilor câini fără stăpân ce trăiesc pe străzile din România sunt mari, iar uciderea acestora nu este soluţia la problemă”.
De asemenea, jurnaliştii germani au recomandat adopţiile de câini maidanezi din România, spunând şi că „sunt multe motive pentru a lua un câine din România. Însă recomandăm adopţia în loc de cumpărare. Oricine vrea să ia un maidanez din România trebuie să ştie că în mare parte câinii fără stăpân provin de pe străzi şi nu sunt obişnuiţi să socializeze cu oamenii sau să asculte comenzile de bază”.
În materialul despre câinii fără stăpân din România, postul TV Das Erste a făcut referiri pozitive şi la biobaza de la Smeura, din judeţul Argeş, cea mai mare din lume, unde nu mai puțin de 3.500 de câini sunt trataţi în condiţii foarte bune.
De menționat este că biobaza are în principal finanţare de la fundaţii din Germania.
„Câinii de pe străzi sunt o problemă politică în România. Numai în Bucureşti sunt zeci de mii de maidanezi. Pentru a ţine situaţia sub control, Parlamentul a aprobat ca animalele găsite pe străzi să fie ucise dacă proprietarul nu este găsit în termen de două săptămâni. Iar hingherii primesc bonusuri generoase pentru fiecare câine prins”, au mai spus jurnaliştii din Germania.
Potrivit celor de la Das Erste, în țara noastră sunt 600.000 de maidanezi şi aproximativ 170 de adăposturi pentru animale. România a mai apărut recent în presa internațională, cu subiect la fel de sensibil, și anume muncitorii nepalezi care muncesc în țara noastră.
Ziarul The Guardian a aflat că lucrătorii nepalezi, dar și alții, muncesc în condiții precare au de regulă un program de lucru nedefinit, contracte cu zero ore de muncă, fals statut de liber profesionist și nici nu beneficiază de concediu medical.
„În România, abuzăm lucrătorii nepalezi în același mod în care românii sunt abuzați în altă parte”, a declarat Nora Labo, care a lucrat pentru Uniunea Muncitorilor Independenți din Iralnda.