Joe Biden, prima reacție despre alegerile din Germania. Ce a spus după înlocuirea Angelei Merkel

Joe Biden, prima reacție despre alegerile din Germania. Ce a spus după înlocuirea Angelei Merkel
Alegerile din Germania sub lupa administrației americane

După anunțul Angelei Merkel de retragere din funcția de Cancelar, zilele acestea au avut loc alegeri pentru următorul lider. Alegerile au avut loc într-un moment de relații tensionate între Germania și SUA. Următorul guvern german va trebui să colaboreze îndeaproape cu administrația Biden dacă ambele părți vor să calmeze tensiunile.

Alegerile din Germania sub lupa administrației americane

Primele rezultate ale alegerilor din Germania au oferit luni SPD, partidul de centru-stânga, cea mai mare pondere a voturilor, cu 25,9%, potrivit ofițerului federal al țării. Blocul din Uniunea Creștină Democrată și Uniunea Socială Creștină, partidul fostului Cancelar Angela Merkle, spun datele, a obțiut doar 24,1%.

Negocierile pentru o nouă coaliție vor începe acum, dar ar putea dura săptămâni sau chiar luni, sunt de părere analiștii politici occidentali. Alegerile de duminică au avut loc într-un moment de relații tensionate între Germania și SUA. Următorul guvern german va trebui să colaboreze îndeaproape cu administrația Biden dacă ambele părți vor să calmeze tensiunile, ami sunt de părere analiștii.

Problemele includ semnarea de către SUA a unui contract de apărare cu Australia, dar și retragerea dificilă a ambelor țări din Afganistan. În același timp se vorbește despre lipsa unei soluții pe termen lung pentru a pune capăt tarifelor la gazele naturale.

De asemenea, SUA nu au permis călătorilor europeni să intre în țară în această vară, în ciuda faptului că UE și-a deschis porțile vizitatorilor americani în iunie. În același timp, Statele Unite s-au opus și acordului Germaniei cu firma energetică rusă Gazprom pentru o conductă care este acum finalizată și în așteptarea aprobării autorităților de reglementare germane.

Președintele Joe Biden a avut primele reacții

Președintele american, Joe Biden, a spus „să fiu al nabii” după ce un reporter i-a spus că Partidul Social Democrat din Germania este în poziție căștigătoare în alegerile istorice pentru a o succeda pe Angela Merkel. Biden, care își petrecuse weekendul la Camp David, nu știa cine a câștigat votul german. „Sunt solide”, a spus Biden despre rezultate, la revenriea la Washington, când i s-a spus duminică că SPD era de așteptat să învingă alianța conservatoare a lui Merkel, potrivit Reuters.

Joe Biden a petrecut weekendul la Camp David înainte de o săptămână crucială pentru agenda sa economică din Congres. El și echipa sa au purtat conversații cu parlamentarii în weekend în legătură cu calea către adoptarea celor două proiecte de lege referitoare la relațiile cu Germania, potrivit unui oficial de la Casa Albă.

SPD nu este văzută cu ochi buni de politicienii americani

Daniela Schwarzer, director executiv pentru Europa și Eurasia la Open Society Foundations, a declarat că SPD are un grup puternic de „oameni destul de critici împotriva americanilor”.

„Ei trebuie să fie convinși cu adevărat că alianța transatlantică este ceva de care, în acest moment, avem nevoie urgentă”, a declarat Daniela Schwarzer pentru CNBC la Berlin.

Daniela Schwarzer a mai spus că marea întrebare este dacă alianța „se poate alinia acum la o strategie majoră care ține de democrația liberală occidentală. Alianță în care UE nu este doar forțată să adopte standarde americane, ci poate avea de fapt acest rol de a fi un partener adevărat – ceea ce înseamnă trebuie să investim mai mult în noi înșine, în apărare, în dezvoltare tehnologică și așa mai departe.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI