Bulgaria intră în zona galbenă de risc. Ce se întâmplă cu românii care se întorc din vacanță de acolo

Bulgaria intră în zona galbenă de risc. Ce se întâmplă cu românii care se întorc din vacanță de acolo
Bulgaria intră în zona galbenă de risc.

De azi, de la miezul nopții, Bulgaria intră pe lista galbenă de risc epidemiologic, astfel că românii care se întorc din vacanță vor intra în mod automat, în carantină.

Bulgaria intră în zona galbenă de risc

Excepție de la această regulă o fac persoanele vaccinare, cele care au trecut prin boală sau au un test PCR negativ, precum și copiii sub vârsta de șase ani. Prin urmare, mulți români s-au grăbit să se întoarcă acasă, iar la vama Ruse s-au format cozi uriașe de mașini, turiștii care veneau din Bulgaria și Grecia așteptând ore întregi să intre în țară.

De asemenea, românii care începând de mâine vor merge în Bulgaria trebuie să știe că la trecerea frontierei au nevoie numai de buletin sau de pașaport până la finele sezonului, indiferent de situația epidemiologică din țara noastră.

Bulgaria va intra pe lista galbenă a României, din această noapte, de la ora 00.00, dar turiștii români pot să evite carantina dacă prezintă certificatul verde european. Câtă vreme Bulgaria va fi numai pe lista galbenă, toți turiștii români pot să evite carantina, iar esențial este certificatul digital european, au spus reprezentanții Asociaţiei Naţionalei a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Pentru a obține acest certificat, cei vaccinați sau trecuți prin boală își fac certificatul digital european românesc, accesând un link, în timp ce cei care îşi efectuează testele PCR în Bulgaria vor accesa aplicaţia echivalentă a statului bulgar.

Carantina mai poate fi exceptată și prin înscrierea în aplicația europeană în unele situații, precum: persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la intrarea în România, dar şi pentru persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în ţară, pentru care au trecut cel puţin 14 zile de la data confirmării și până la data intrării în ţară.

Ce persoane sunt exceptate de la carantină

Carantina poate fi exceptată și prin înscrierea în aplicația europeană pentru persoanele care au rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu coronavirus ,inclusiv copiii între 6 şi 16 ani nevaccinaţi, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării, pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun, sau intrării pe teritoriul naţional, pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii.

Carantina mai poate fi exceptată și pentru copiii mai mici de șase ani sau de cei care au vârsta de șase ani, fără să fie nevoie de un rezultat negativ al unui test RT-PCR, dar și pentru persoanele care se află în tranzit, în cazul în care părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul ţării.

”Cetăţenii români care se întorc dintr-o zonă galbenă, nu sunt vaccinaţi şi nu au făcut test înainte de intrarea în ţară vor intra automat în carantină. Şi în acest caz există o soluţie.

După ce ajung la domiciliul declarat pentru carantinare, vor contacta serviciul DSP din raza teritorială unde este declarat domiciliul şi vor cere derogare pentru a se deplasa la un centru de testare PCR, iar după ce au primit rezultatul şi este negativ acesta se transmite pe o adresă de email, turiştii putând să iasă imediat din carantină. Turiştii trebuie să ştie că la orice punct de frontieră există reprezentanţi DSP„, se mai spune în comunicat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI