Budinca cu varză nouă, carne și cașcaval este o rețetă delicioasă, ideală pentu momentele de răsfăț din familie. Este atât de bună încât nu prea îți va conveni să o împarți cu prietenii.
Banala varză nouă a fost cultivată pentru prima dată acum mai bine de 2.500 de ani, în Asia. Varza nouă a ajuns în Europa cu ajutorul celților. Lor ar trebui sp le mulțumim pentru că au adus delicioasa legumă în Europa în jurul anului 600 î.H.
De asemenea, varza a fost onsiderafă de romanii şi grecii un adevărat medicament natural. Varza a fost alimentul ideal folosit de către exploratorii din Evul Mediu, care făceau călătorii lungi pe mare spre Australia şi America.
Varza era un aliment delicios și un foarte bun remediu natural contra scorbutului. Ţinută în butoaie, varza nouă murată ajunsese hrană de bază pentru cei mai mulți dintre cei ce colindau mările și oceanele lumii. Varza a ajuns şi în America de Nord în anul 1536.
Cel care a dus varza în America de Bord a fost celebrul navigator francez Jacques Cartier. Astfel, varza în ziua de azi are foarte multe întrebuințări în bucătărie, este foarte versatilă când vine vorba de gătit și este delicioasă în fiecare preparat.
Cu ea se pot face feluri sofisticate de mâncăruri, dar și rețete rapide (sarmale versus salata de varză). Una dintre rețetele mai sofisticate în care se folosește varza, iar rezultatul este unul uimitor este delicioasa budincă de varză nouă cu carne și cașcaval.
1 varză nouă (1,5 kg)
300 g carne tocată de vită
2 linguri bulion
1 legătură mărar tocat
3 linguri pesmet
3 ouă
sare, după gust
piper, după gust
2 linguri ulei
100 g caşcaval ras
unt, pentru uns tava
Se toacă varza și se opărește 5 minute în apă clocotită cu un praf de sare. După, se lasă bine la scurs într-o sită.
Carnea de vacă se călește în ulei, iar când e gata rumenită se adaugă bulionul şi compoziția de omogenizează. După omogenizare se dă de pe foc.
Ouăle trebuiesc bătute și amestecate cu varza care a fost scursă, peste care se adaugă pesmetul şi mărarul. Se condimentează cu sare și pip0er după gustul fiecăruia.
Se unge o tavă cu unt şi se așează un strat de varză, apoi carnea călită, apoi iar un strat de varză şi se dă la cuptor, la foc mediu, până se rumeneşte frumos și devine o adevărată budincă cu varză, carne și cașcaval.
Când este aproape gata, pentru și mai multă savoare, se va presăra caşcavalul ras şi se va mai da la cuptor până ce acesta se va topi. Poate fi decorată cu verdeață și poate fi servită caldă, dar și rece. Vă dorim POFTĂ BUNĂ!!!