Sarmaua noastră, un preparat care a călătorit mult, s-a născut, de fapt, la turci. Detalii, căci tot va fi și pe masa noastră de Paști sau de Crăciun…și câtă sudoare în pregătirea lor. Carne, ceapă, orez, varză, dar ce ingredient face diferența? Chef Cătălin Scărlătescu a venit cu răspunsul.
Sarmalele sunt asociate, precum cozonacii, și cu sărbătoarea Crăciunului sau alte sărbători religioase, astfel că simbolistica lor pascală este puțin diminuată față de aceea a păștii, de exemplu. Cu toate acestea fac în continuare parte din tradiția religioasă în plan culinar.
Dar cum le faci cât mai bune? Chef Scărlătescu, unul dintre cei mai îndrăgiți bucătari, le-a dat un pont gospodinelor, chiar dacă de regulă nu vrea ca lumea să îi afle rețetele.
Se toacă ceapa mărunt, se pune într-o tigaie la călit până prinde o culoare aurie, apoi se lasă la răcit. Juratul de la Chefi la Cuțite dezvăluie că trucul lui constă în faptul că pune în oala de sarmale o bucată generoasă de afumătură, pentru ca sarmalele să prindă o aromă aparte. În final, după ce pregătirile sunt gata, se lasă la fiert 4 ore.
„Apoi o amestecăm cu carnea tocată, orezul spălat în prealabil, cimbru, sare, piper. Între timp, alegem cele mai frumoase frunze de varză murată. Împăturim cu grijă conţinutul. După ce am terminat de făcut sarmalele, tocăm varza murată şi o amestecăm cu bulion”, spune Scărlătescu.
„Este momentul să punem totul în oală. Mai întâi aşezăm un strat de varză, peste care adăugăm câteva foi de dafin, după care aşezăm în mijloc o bucată generoasă de afumătură şi începem să punem un strat de sarmale. Repetăm cu un strat de varză şi unul de sarmale până când umplem oala. Adăugăm apă şi un pic de ulei, după care le băgăm la cuptor”, explică bucătarul.