Maestrul bucătar Petrișor Tănase va avea pe masa de Crăciun și tradiționala piftie din ”adidași” de porc, aflată, la mare preț, în meniul românilor, încă din anii comunismului. As în arta culinară, Petrișor Tănase ne învață, prin intermediul Playtech Știri, cum să pregătim, pas cu pas, această rețetă delicioasă, cu care vă veți impresiona invitații de sărbători.
Petrișor Tănase ne-a dezvăluit rețeta sa de piftie din ”adidași” de porc, nelipsită de pe masa românilor, de Crăciun, încă din anii comunismului. Iată care este modul de preparare, pas cu pas. Pentru a ieși perfect, trebuie însă să respectați cu strictețe toate indicațiile maestrului bucătar:
”La piftie se pun celebrii ”adidași” de porc, cum se numeau în comunism picioarele de porc, dar și urechi de porc. Au mult colagen, care ajută la închegarea piftiei.
Și acum să începem prepararea: se pun în oala cu apă, la fiert, cam un kilogram de picioare de porc și 2-3 urechi de porc. Aveți grijă, trebuie să lăsați pe foc cam 3-4 ore, atât este timpul ideal de fierbere, pentru a ieși tot colagenul din carne.
Adăugăm spre sfârșit și o bucată de carne, de pulpă de porc, fără grăsime, însă doar cu o oră înainte de a se încheia procesul de fierbere, pentru că pulpa se face foarte repede, în comparație cu urechile și cu picioarele de porc.
În oală mai adăugăm, la fiert, 2-3 morcovi și țelină, pentru gust, sare, foi de dafin și câteva boabe de piper”.
După ce carnea s-a fiert, puteți să treceți la modul de preparare, care nu este deloc complicat. Bucătarul Petrișor Tănase atrage însă atenția, prin intermediul Playtech Știri, și ce anume greșeală trebuie să evitați, pentru a nu se înverzi piftia, aceasta fiind, de altfel, marea spaimă a gospodinelor:
”După ce totul s-a fiert, se ia carnea de pe foc și se strecoară. Zeama se pune în diverse castronașe, în care mai apoi se adaugă carnea tăiată mărunt și curățată de oase
Ingredientul care îi dă savoare piftiei este usturoiul, dar, atenție, nu se pune tot mujdeiul, ci sucul, zeama. Puteți folosi un tifon, pentru a strecura mujdeiul. Altfel, se înverzește piftia, care este spaima gospodinelor! Se servește ca aperitiv, la masa de Crăciun, este foarte gustoasă. Puteți servi și cu muștar, pentru un plus de savoare. Poftă bună!”.
Petrișor Tănase ne-a oferit și o rețetă gustoasă de sarmale, ușor de pregătit chiar și de tinerele bucătărese. Totul este calculat pentru cinci porții:
”Aveți nevoie de două kilograme de varză murată, de 500 de grame de carne de porc, de 150 de grame de costiță, dacă vă place gustul cărnii afumate, de două cepe tăiate, călite în ulei, apoi trecute prin mașina de tocat.
Carnea tocată se călește în ulei, apoi adăugăm cimbru, sare, piper, o linguriță de boia dulce, de bună calitate, 2 linguri de pastă de tomate și 2 linguri de ulei. Amestecăm bine compoziția, pentru a se aromatiza totul, și adăugăm și 150 de grame de orez.
Dacă cumva carnea este prea tare, punem puțină apă, ca să devină mai lejeră, astfel și orezul se va hidrata”.
Vestitul bucătar ne sfătuiește ca, înainte de sosirea musafirilor la masă, să pregătim și o mămăliguță caldă:
”După ce am călit carnea, se lasă un pic la răcit, apoi se învelește carnea în foi de varză, desărată în apă, în prealabil. Se pun într-un vas, frumos așezate. Pe fundul vasului, se adaugă, mai înainte, frunze de varză murată, tocate mărunt, dar și pe deasupra, peste care se toarnă apă și se bagă la cuptor.
Sarmalele se fierb timp de aproximativ 3 ore. La sfârșit, se adaugă un pic de bulion și mirodenii, după preferință. Se pot servi și cu mămăliguță caldă. Poftă bună!”.
Citiți și:
Secretele lui Chef Petrișor pentru a găti corect carnea și legumele. Cum trebuie procedat