Brexit, pe ultima sută de metri: ce a mai obținut Theresa May de la Comisia Europeană

Brexit, pe ultima sută de metri: ce a mai obținut Theresa May de la Comisia Europeană

Procesul de Brexit va avea loc pe 29 martie, cu sau fără o înțelegere între Marea Britanie și Uniunea Europeană. Theresa May speră însă în continuare la obținerea unei înțelegeri cu UE care să fie ulterior aprobată de Parlamentul Regatului Unit.

Theresa May a avut câteva luni foarte dificile și perioada de stres continuă pentru premierul britanic, cel puțin până în momentul în care se va finaliza Brexit. Pe parcursul zilei de luni, May s-a întâlnit cu președintele Comisiei Europene Claude Juncker pentru a ajunge la o înțelegere vizavi de implementarea unei forme de graniță între Irlanda – țară a Uniunii Europene și Irlanda de Nord – componentă a Regatului Unit și, în viitorul apropiat, teritoriu non-UE.

Tensiunile sunt foarte mari pe marginea modului în care se vor implementa puncte de frontieră la granița cu Irlanda. Având în vedere precedentele de acum câteva decenii, posibilitatea iscării de noi conflicte în acel teritoriu sunt foarte mari.

Din fericire, Theresa May și președintele Comisiei Europene au ajuns ieri la o înțelegere în ceea ce privește chestiunea frontierei cu Irlanda. Propunerea cu care se va întoarce premierul în Anglia urmează să fie votată astăzi de Parlamentul britanic sub forma unui nou acord Brexit.

În principiu, este vorba de implementarea unui mecanism de graniță special intitulat backstop. Pentru a evita conflictele dintre Irlanda și Irlanda de Nord prin introducerea unor puncte vamale ostentative, vama efectivă dintre UE și zona non-UE va fi introdusă înainte de Irlanda de Nord, ca un compromis din partea Comisiei Europene pentru menținerea păcii în zonă.

Din păcate, chiar și după toate aceste eforturi amiabile, numeroși parlamentari britanici nu sunt de acord cu ”backstop”. Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, susține că negocierile pe tema Brexit ale Guvernului Theresa May au „eșuat” și îndeamnă parlamentarii britanici să respingă acordul, ce a fost modificat în urma unor discuții de ultim moment între May și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, potrivit Mediafax. „Înțelegerea din această seară cu Comisia Europeană nu conține nimic care măcar să se apropie de schimbările promise Parlamentului de Theresa May”, a declarat Corbyn.

Urmăriți Playtech.ro și pe