Acordul de Brexit, respins: Înfrângere istorică pentru Theresa May și o moțiune de cenzură

Acordul de Brexit, respins: Înfrângere istorică pentru Theresa May și o moțiune de cenzură

Cu câteva luni înainte de finalizarea operațiunii de Brexit, Parlamentul britanic a refuzat înțelegerea la care a ajuns Guvernul condus de Theresa May cu Uniunea Europeană.

Marea Britanie se află într-o situație foarte delicată. Valoarea lirei sterline a scăzut din nou marți la un minim istoric, după ce înțelegerea dintre Theresa May și UE a fost respinsă de parlamentul englez cu un număr covârșitor de voturi. Înfrângerea suferită de premier este clasificată ca fiind istorică, în contextul în care nicio persoană nu a avut parte de atât de puțină susținere pentru un proiect.

Procesul de Brexit ar trebui să se încheie în două luni și jumătate, iar dacă ritmul actual al tratativelor se menține, întreaga operațiune s-ar putea încheia fără niciun fel de înțelegere între Regatul Unit și Europa. Nu a ajutat nici faptul că, după votul pierdut de May, opoziția laburistă a anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului conservator actual.

„Fiecare zi care trece fără ca această problemă să fie rezolvată înseamnă mai multă incertitudine, mai multă amărăciune și o rană tot mai mare”, a afirmat May, potrivit Reuters. Ea a încercat să asigure englezii care au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană că votul lor va fi respectat.„Avem datoria de a respecta o decizie democratică”, a avertizat ea cu câteva minute înainte de începerea votului. În același timp, le-a cerut deputaților să vină cu soluții și să colaboreze cu Guvernul.

În cazul în care își va păstra poziția de premier, deși este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple, Theresa May a promis că va reiniția imediat discuțiile cu Bruxelles-ul și cu partenerii europeni, în cel mai scurt timp.

Parlamentarii britanici au respins masiv (cu 432 de voturi „împotrivă” și 202 „pentru”) acordul de Brexit convenit de premierul conservator Theresa May cu Bruxelles-ul. Votul din Parlamentul britanic asupra Acordului privind Brexit a avut loc marți seară, după examinarea unor amendamente prin care se cereau modificări ale acestuia. Dezbateri asupra textului s-au desfășurat marți după-amiază în Camera Comunelor, acestea încheindu-se în cursul serii, cu o intervenție a premierului Theresa May.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI