Marea Britanie este deja în afara Europei, dar problemele de-abia de acum în colo încep să apară, și asta îi vizează inclusiv pe românii care sunt deja acolo, dar și pe cei care și-au depus cerera de a locui și lucra pe teritoriul britanic.
Referitor la cetățenii europeni care vor circula sau lucra în spațiul Regatului Unit, deja la nivelul Parlamentului European se încearcă clarificarea unui nou statut. În acest sens, conform Mediafax, Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a declarat că în plenul Parlamentului European a cerut Comisiei Europene să creeze un nou statu al cetățeniei europene, care să permită românilor din Diaspora să nu mai fie discriminați.
„În calitate de europarlamentar, reiterez nevoia creării unui statut nou pentru cetățenia europeană, o garanție juridică explicită a statutului de cetățean al UE. Fără diferențe, fără inegalități, o garanție pentru un tratament egal. Cetățenii UE susțin acest deziderat. De exemplu, în România sunt zeci de mii de persoane care au semnat petiția inițiată în acest sens împreună cu PES activists România. Dezbaterile privind viitorul UE trebuie să pună accent pe cetățeni”, a afirmat Victor Negrescu, potrivit unui comunicat de presă remis, marți.
Eurodeputatul social-democrat a strâns 20.000 de semnături pentru susținerea unui proiect în acest sens. Devenit membru în PE după Brexit, Negrescu a reamintit decidenților europeni despre nevoia de a se preocupa de cetățenii români și de ceilalți cetățeni europeni care trăiesc în Marea Britanie.
„Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană reprezintă un moment care nu trebuie tratat cu lejeritate. Este vorba despre pierderea unui membru important al UE, dar și despre modul în care vom continua să cooperăm pe viitor în interesul tuturor părților implicate, inclusiv al celor aproape 3 milioane de europeni care trăiesc acolo. Deja aproape jumătate de milion de români s-au înscris pentru dreptul de ședere și se așteaptă ca noi, în Parlamentul European, să le apărăm drepturile, dar mai ales să identificăm noi soluții pentru a relansa proiectul european”, a conchis europarlamentarul PSD.
Conform agenției de presă, Agerpres, în luna ianuarie peste 500.000 de români au depus cereri până la sfârşitul lunii ianuarie pentru a trăi şi a lucra în Regatul Unit după Brexit și, conform datelor oferite de Ambasada României la Londra, în cadrul EU Settlement Scheme au fost înregistrate 3.107.900 de cereri depuse de cetăţeni europeni, din care 2.730.200 au fost deja validate, dintre acestea 58% fiind aplicaţii pentru #SettledStatus şi 41% #PreSettledStatus.
Potrivit schemei de înregistrare a statutului, cetăţenii UE care trăiesc continuu în Regatul Unit timp de cinci ani pot primi statutul de rezident permanent, în baza căruia beneficiază de aceleaşi drepturi de a munci şi a studia şi acces la sistemul de ajutoare sociale la fel ca înainte de ieşirea Regatului Unit din UE. De asemenea, persoanele eligibile pot solicita obţinerea cetăţeniei Regatului Unit. Înregistrarea trebuie să fie făcută până la finalul lui iunie 2021.
Ambasada reaminteşte că informaţii referitoare la procedura de înregistrare sunt disponibile pe pagina de internet a Home Office (https://www.gov.uk/), pe pagina de internet a Ministerului român al Afacerilor Externe la secţiunea Brexit (http://www.mae.ro/brexit), şi pe paginile de internet a Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la secţiunea Brexit (www.ambasada-romaniei.co.uk/ro/brexit şi https://londra.mae.ro/node/2171).