După 47 de ani și alți trei ani și jumătate după ce referendumul național a pus în mișcare balul Brexit, Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană vineri, la ora 23:00, la Londra, la miezul nopții de la Bruxelles.
Au fost sărbători și lacrimi în toată țara, deoarece cel mai reticent membru a devenit primul care a părăsit o organizație înființată după ororile celui de-al doilea război mondial.
Mii de oameni care au fluturat steagurile Union Jack au împachetat Parlamentul din Londra pentru a marca momentul Brexitului la ora 23:00 ora Marii Britanii (2300 GMT), la miezul nopții de la Bruxelles.
„Am făcut-o!” a declarat Nigel Farage, fost membru al Parlamentului European care a făcut campanii pentru Brexit ani de zile înainte ca mulțimea să înceapă să cânte imnul național. Dar Brexit-ul a expus diviziuni profunde în societatea britanică și mulți se tem de consecințele legăturilor de 47 de ani cu vecinii apropiați. Unii pro-europeni, incluzând mulți dintre cei 3,6 milioane de cetățeni ai UE care și-au făcut viața în Marea Britanie, au marcat ocazia cu lumânări aprinse.
Brexit-ul a provocat, de asemenea, căutări în interiorul UE despre propriul său viitor, după ce a pierdut 66 de milioane de oameni, un atacator diplomatic mondial și o influență a centrului financiar din capitala britanică.
Având în vedere acest scenariu, este justificată întrebarea legată de reintroducerea vizelor pentru a putea intra pe teritoriul Marii Britanii. Trebuie spus faptul că, încă de la anunțul intenției de ieșire din cadrul Uniunii, oficialii britanici și cei europeni au început negocieri dure, tocmai pe marginea acestui subiect, delicat de altfel.
În acest moment, odată cu ieșirea oficială, negocierile devin și mai dure, apropos de termenii posibilei colaborări între cele două entități privind libertatea de mișcare. Oficialii de la Bruxelles speră să se mențină status-qvo-ul actual, adică să existe în continuare aceeași libertate de mișcare.
Deocamdată, la nivel declarativ, cetățenii europeni nu vor avea nevoie de pașapoarte, până la finele anului 2020, după, însă, este clar că lucrurile nu vor mai sta așa și că, cel mai probabil, de la întâi ianuarie 2021 vom fi nevoiți să scoatem din sertare pașapoartele pentru a putea păși pe pământ britanic.
Ca și în cazul expus mai sus, având în vedere că România este stat european, va beneficia de exact aceleași beneficii, tot până la finele anului 2020. Ceea ce se știe cu exactitate este faptul că, dacă până acum existau alte reguli, permisive, pentru imigranții ce lucrează în Marea Britanie, odată cu prima zi a anului 2021, lucrurile se vor schimba drastic în această privință.
Deja există speculațiil, conform cărora, odată cu începutul de an 2021, salariile imigranților, fie că sunt români, sau de alte naționalități, se vor diminua față de procentul actual, tocmai în ideea de a-i stimula pe britanici să se angajeze. Rămâne de văzut care vor fi noile reguli ale jocului în Regatul Unit, ceea ce specialiștii au putut preconiza, insă, și nu sună bine, este traseul destabilizator pe care Uniunea Europeană îl va avea în următoarea perioadă, pe toate planurile, financiar, social, de securitate a granițelor, etc.