Președintele României a făcut declarații despre ieșirea Regatului din Uniunea Europeană. Ce se va întâmpla, începând de mâine, cu românii care sunt stabiliți în Marea Britanie? Momentul istoric nu este deloc în conformitate cu viziunea lui Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis a afirmat, în cadrul unei declarații de presă, că România își exprimă speranța ca Regatul Unit să rămână în continuare un partener apropiat și un aliat de încredere. Președintele a subliniat faptul că românii vor putea să își exercite neîngrădit drepturile dobândite și după Brexit. Declarația de presă mai arată și că în procesul de negocieri în privința retragerii Marii Britanii din UE, România a urmărit protejarea drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor români. Este vorba despre un număr impresionant de cetățeni români care au ales deja de ani buni să spărăsească meleagurile.
„Retragerea, pentru prima oară, a unui stat membru din Uniunea Europeană este un moment care va influenţa evoluţia proiectului european, antrenând o nouă dinamică la nivelul Uniunii. Regretăm decizia Marii Britanii de a pune capăt apartenenţei la Uniunea Europeană după 47 de ani, însă voinţa suverană a poporului britanic de a alege un alt parcurs trebuie respectată. România îşi exprimă speranţa că Regatul Unit va rămâne un partener apropiat şi un aliat de încredere, cu care împărtăşim acelaşi sistem de valori”
Klaus Iohannis
Șeful statului a mai susținut că dorește o aprofundare a parteneriatului strategic pe care îl are cu Regatul Unit. În acest context, relația bilaterală post-Brexit să se consolideze pe dimensiunile de inters comun atât pentru România, cât și pentru Marea Britanie.
„Vom continua să urmărim şi în această etapă asigurarea respectării principiilor nediscriminării, reciprocităţii depline şi garantarea egalităţii de tratament pentru toţi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv pentru cei români”
Klaus Iohannis