După accidentul aviatic petrecut pe data de 10 martie în Etiopia, în urma căruia 157 de persoane și-au pierdut viața, autoritățile europene au luat o decizie drastică. Niciun avion Boeing 737 Max 8 şi Max 9 nu va mai avea voie să survoleze spaţiul aerian al Uniunii Europene.
Astfel, un prim zbor a fost anulat și în București. Cursa Bucureşti-Dubai, care ar fi trebuit să decoleze, pe data de 11 martie, la ora 23:30, a aterizat la Bucureşti, dar a plecat spre destinaţie doar cu echipajul la bord. Pasagerii care aveau bilete pentru cursa respectivă au fost cazați într-un hotel din Capitală și urmează să plece azi la ora 14:25 cu o altă cursă.
Nu este primul accident aviatic de acest fel, un alt Boeing 737 Max 8, care aparține companiei Lion Air, s-a prăbuşit în urma cu cinci luni și s-a soldat cu 189 de morți. Drept urmare, mai multe companii au decis să suspende temporar din flota avioanele 737 Max 8, până când reprezentanții Boeing vor rezolva problemele existente.
Printre companiile aeriene care au decis să renunțe temporar la avioanele Boeing 737 Max 8, se numără și compania indiană Jet Airways, care s-a alăturat celorlalți operatori din China, Mexic, Etiopia, Brazilia şi Statele Unite, care au luat deja această decizie.
Astfel, zborurile rămân suspendate din UE sau din țări terțe UE, până când operatorii cu acest tip de avioane vor remedia problemele sistemului de zbor. De asemenea, autoritățile americane au cerut ca manualele de zbor să fie reactualizate, astfel încât să conțină informaţii despre modul în care pilotul trebuie să acţioneze în cazul declanşării eronate a sistemului anti-stall.
Deoarece în cazul accidentului aviatic de pe data de 10 martie, din cauza unor probleme de software, piloţii nu au avut nicio posibilitate de a stabiliza vehiculul aerian. „Sistemul, cunoscut şi ca MCAS va suferi modificări care vizează modul său de declanşare şi felul în care răspunde la semnalele unghiului de atac”, potrivit Administraţiei Federale a Aviaţiei.