Boala tăcută care ucide mii de români: ce este și cum se manifestă fibrilația atrială

Boala tăcută care ucide mii de români: ce este și cum se manifestă fibrilația atrială

Într-o perioadă în care stresul și oboseala sunt cauzele principalelor afecțiuni cardiace, un studiu recent confirmă adevărata amploare a consecințelor fibrilației atriale.

În cazul celor mai mulți dintre noi, consecințele și cauzele afecțiunilor cardiace, sunt destul de evidente. Este adevărat că unele sunt mai ușor de tratat sau de prevenit, dar nimic nu se compară cu această boală care, de cele mai multe ori, este trecută cu vederea. În contextul în care fibrilația atrială face câteva mii de victime în fiecare an, ar fi bine să încerci să o înțelegi mai bine.

Prima inițiativă pentru informarea în legătură cu efectele fibrilației atriale a venit de la Asociația Națională pentru Protecția Pacienților. În urmă cu ceva timp, în acest scop, s-a lansat campania ”Schimbă ritmul.” Aceasta avertizează în legătură cu riscul apariției celor mai grave accidente vasculare cerebrale, care cresc cu 70% riscul de mortalitate, extind perioada de spitalizare cu 20% și reduc rata de recuperare completă cu 40%.

În cazurile optimiste, aproximativ 3000 de români, după un AVC, rămân cu pareze, dificultăți de vorbire și alte dizabilități. În două treimi din situații însă, cei care au suferit un astfel de accident vascular nu rămân în viață după primul an de la eveniment.

Fibrilaţia atrială este o afecţiune cardiovasculară determinată de disfuncţii ale activităţii electrice a inimii (aritmie cardiacă), dar şi de o serie de boli care afectează şi suprasolicită miocardul (muşchiul inimii). “Fibrilația atrială este în România un inamic tăcut și ignorat, o afecțiune care în continuare NU este gestionată eficient și în general NU reprezintă o prioritate nici pentru pacient, nici pentru sistemul de sănătate”, declară Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților. Din cauza fibrilației atriale, sute de mii de români au un risc de cinci ori mai mare să facă un AVC.

În contextul în care, cu o diagnosticare corectă, fibrilația atrială poate fi diagnosticată și vindecată, nu este o surpriză majoră o statistică recentă a Eurostat. Conform unui studiu UE, țara noastră are cea mai mare rată de decese care ar fi putut fi evitate, prin intermediul cunoștințelor și tehnologiilor medicale actuale.

“Fibrilația atrială este tăcută, accidentul vascular cerebral, consecință a acesteia, este devastator. Vorbind despre fibrilație, trebuie să pomenim de moarte și invaliditate cumplită, pentru ca pacienții noștri să înțeleagă la ce sunt expuși“, explică dr. Bogdan-Ovidiu Popescu, președintele Societăţii Naţionale de Neurologie. În majoritatea cazurilor, persoanele care au fibrilație atrială află acest lucru abia după ce a survenit un AVC.

“Pentru un bun control al afecțiunii este esențial ca pacientul să beneficieze de un diagnostic precoce și de un tratament corect. Sunt necesare cunoașterea simptomelor, verificarea personală a pulsului și controlul periodic la medic. Examenul clinic sistematic poate depista tulburarea de ritm, iar investigațiile suplimentare pot confirma diagnosticul. Tratamentul trebuie instituit cât mai precoce, iar pacientul trebuie informat și conștientizat asupra importanței lui. Comunicarea medic-pacient eficientă, bazată pe încredere, poate contribui în mod esențial la succesul terapiei, la creșterea complianței, aderenței și persistenței la tratament”, atrage aten­ţia dr. Daniela Mihaela Baltă, membru în grupul ­CardioMF al ­Societății ­Naționale de ­Medicina ­Familiei.

Simptomele care ar trebui să te motiveze să-ți faci un control la inimă de fibrilație atrială sunt dureri toracice severe, stări de leșin, bătăi neregulate ale inimii, palpitații, senzația de cap ușor, confuzie, amețeală fără o cauză explicabilă, oboseală și dispnee. Aceasta din urmă este o senzație de lipsă de aer sau sufocare, care se agravează la efort fizic.
Urmăriți Playtech.ro și pe