03 aug. 2022 | 07:01

SUA, avertisment de ultimă oră după sosirea lui Nancy Pelosi în Taiwan. Ce plan de răzbunare are China

Știri generale
SUA, avertisment de ultimă oră după sosirea lui Nancy Pelosi în Taiwan. Ce plan de răzbunare are China
John Kirby, purtător de cuvânt al Casei ALbe Sursă foto: New York Post

După aterizarea în Taiwan a avionului în care Nancy Pelosi se afla la bord, Casa Albă a transmis un anunț de ultimă oră prin care a ținut să dea asigurări privind siguranța șefei Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite, care a insistat să ajungă în arhipelagul revendicat de Beijing, în ciuda avertismentelor repetate ale Chinei.

Comunicatul transmis de Nancy Pelosi în momentul aterizării la Taipei

La scurt timp după sosirea în Taiwan, Nancy Pelosi a publicat pe Twitter mai multe fragmente care justfifică motivul acestei vizite, fiind de altfel, și prima în ultimii 25 de ani a unui președinte al Camerei Reprezentanților a Statelor Unite. Potrivit declarațiilor sale, această vizită nu contrazice sub nicio formă politica de lungă durată a Statelor Unite, ghidată de Legea privind relațiile cu Taiwanul din 1979 și nici alte acorduri.

Potrivit oficialului SUA, prezența sa aici are rolul de a reconfirma susținerea și angajamentul SUA față de democrația Taiwanului.

„Discuțiile noastre cu conducerea din Taiwan reafirmă sprijinul nostru pentru partenerul nostru și promovează interesele noastre comune, inclusiv promovarea unei regiuni Indo-Pacific libere și deschise”, este o parte din mesajul postat de Nancy Pelosi pe contul său de Twitter.

Imediat după aterizarea avionului său în Taipei, Ministerul chinez de Externe a transmis că această vizită dăunează grav păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan, potrivit Reuters.

Mesajul transmis de la Casa Albă după sosirea lui Nancy Pelosi în Taiwan

După sosirea lui Nancy Pelosi în Taiwan, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru probleme de securitate a transmis un mesaj către China, prin care oferă asigurări cu privire la dreptul oficialului SUA de a efectua această vizită, fără a afecta cu nimic angajamentul Washingtonului față de China.

„Pelosi a sosit astăzi în Taiwan. După cum am spus, Pelosi are dreptul să viziteze Taiwanul. Această călătorie este decizia lui Pelosi, Congresul, după cum ştiţi cu toţii, reprezintă o ramură independentă de guvern.

Desigur, îi urmăm călătoria, aşa cum o facem întotdeauna când vine vorba de membrii Congresului. Am luat toate măsurile necesare pentru a-i asigura siguranţa în timp ce călătoreşte prin regiune. Permiteţi-mi să fiu clar: vizita este pe deplin în concordanţă cu politica noastră de lungă durată „O singură China”.

Am precizat clar că nu există nicio modificare a politicii noastre unice pentru China”, a declarat John Kirby, coordonatorul de comunicaţii strategice pentru Consiliul Naţional de Securitate al Casei Albe, într-un briefing de marţi.

Mai mult, pentru a evita orice posibilă escaladare a situației, patru nave de război americane, printre care un portavion, au fost poziţionate la est de Taiwan în cadrul unor desfăşurări de „rutină”, înaintea apropiatei vizite la Taipei.

Pentru o apărare cât mai sigură în caz de nevoie, portavionul USS Ronald Reagan este însoţit de crucişătorul USS Antietam şi de distrugătorul USS Higgins: „Deşi ele pot răspunde la orice eventualitate, acestea sunt desfăşurări normale, de rutină”, a declarat un reprezentant al US Navy.

SUA nu susține independența Taiwanului

În mesajul său, John Kirby a continuat să ofere asigurări Chinei că SUA susține politica Chinei, neîncurajând independența Taiwanului. Acesta promovează, de asemenea, ca orice dezacorduri apărute să poată fi rezolvate pe cale pașnică.

„Am declarat că ne opunem oricărei modificări unilaterale a status quo-ului [cu privire la Taiwan] din orice parte. Am declarat că nu sprijinim independenţa Taiwanului. Şi am declarat că ne aşteptăm la dezacorduri din ambele părţi ale Strâmtorii care vor fi rezolvate prin mijloace paşnice şi am făcut cunoscut acest lucru direct RPC la cel mai înalt nivel, inclusiv în conversaţia de săptămâna trecută dintre preşedintele [US Joe] Biden şi preşedintele [RPC] Xi Jinping, asistentul [preşedinte] Homeland Securitate [Jake Sullivan], secretarul de stat [Anthony Blinken], secretarul apărării [Lloyd Austin]”, a mai transmis reprezentantul SUA.

SUA, despre următoarele acțiuni ale Chinei

John Kirby trage un semnal de alarmă privind planurile îndelungi de răzbunare ale Chinei, ca răspuns la vizita lui Nancy Pelosi, în pofida avertismentelor făcute anterior. Chiar și așa, purtătorul de cuvânt de la Casa Albă susține că SUA nu va reacționa la eventualele atacuri ale Beijingului, încercând să mențină o relație bună, în ciuda divergențelor apărute în urlima perioadă.

China s-a pregătit să facă paşi suplimentari. Şi ne aşteptăm să continue să răspundă pentru o perioadă mai lungă de timp. dacă ar reacţiona după călătoria ei. Acest lucru include noi exerciţii militare de tragere la scară largă, cu siguranţă au început să facă o parte din asta astăzi, survolări peste graniţa.

Statele Unite nu doresc o criză şi nu o caută. Suntem gata să facem faţă a ceea ce Beijingul alege să facă. În acelaşi timp, nu intenţionăm să ne angajăm în provocări. Vom continua să activăm în Marea şi spaţiul aerian al Pacificului de Vest, aşa cum am făcut-o timp de decenii, vom continua să sprijinim Taiwanul, să protejăm libertatea şi deschiderea regiunilor din Oceanul Indian şi Pacific şi să ne străduim să păstrăm legătura cu Beijing”, a transmis acesta.a

 

 

 

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Capital.ro
Top 5 alimente care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate | Dr. Cezar: ”E favorizantă pentru apariția cancerului”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cine PIERDE bani din PENSIE imediat. ANUNȚUL ministrul MUNCII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro