Pisicile nu au doar rolul de a alunga singurătatea cuiva, ci și aduce beneficii majore sănătății fizice și psihice a omului, susțin anumite studii. De altfel, este demonstrat faptul că animăluțele de companie, mai ales pisicile, au un câmp electromagnetic foarte puternic, menite să neutralizeze undele emise de un organism bolnav.
Studiile susțin că în familiile unde există pisici bolile sunt mai rare, iar atunci când apar, acestea se vindecă mai repede. Totodată, într-o locuință unde există și o pisică, atmosfera este mai calmă, iar relațiile dintre membrii familiei sunt mai armonioase.
Astfel că dacă te întrebi de ce e bine să ai o pisică în casă, ei bine, lista beneficiilor este lungă. Vibrațiile emise de pisici atunci când torc scad tensiunea arterială, reduc considerabil stresul și riscul unui infarct.
Torsul pisicii produce vibrații cu o frecvență cuprinsă între 20-140 Hz. S-a demonstrat că aceste vibrații au multe efecte terapeutice, printre care reducerea stresului, simptomelor dispneei (respiratie grea) și scaderea tensiunii arteriale.
Mai mult, torsul pisicii favorizează vindecarea infecțiilor și a inflamațiilor, precum și a afecțiunilor de la nivelul mușchilor, vaselor de sânge nervilor, tendoanelor, ligamentelor și al căptușelii articulațiilor.
Studiile au mai indicat și că persoanele care dețin pisici prezintă un risc de circa 40% mai mic de a se confrunta cu un atac de cord. Foarte important mai este și faptul că prezența pisicii în locuință ajută sistemul imunitar să se autoregleze. Alergologii au recomandat ca în fiecare casă în care există un copil să existe și o pisică.
Alergenii prezenți în părul animalelor se ridică în aer și pătrunde până la nivelul alveolelor pulmonare, determinând crize de astm. De altfel, posesorii de pisici au un nivel mult mai ridicat de alergeni în casă, iar acest fapt este asociat cu o protectie activa la par de animale.
Alergenii pot să provină de la celulele de piele moartă, care se ascund în părul pisicii, în blană sau în saliva ei. Aceste celule de piele moartă au endotoxine, care, atunci când intră în contact cu sistemul imunitar, declanșează și un răspuns imunologic benefic al organismului. Este vorba deci de un răspuns antibacterian opus celui patologic din bolile alergice. Prin urmare, contactul copiilor cu animalele de companie previne dezvoltarea bolilor alergice.
În lume sunt peste 5o de rase de pisici, așadar poți cu siguranță să îți alegi una din ele, în funcție de preferințe.