14 mai 2022 | 16:48

BBC, anunț crunt despre instalarea Rusiei pe Insula Șerpilor. Și România este în pericol

Politică
BBC, anunț crunt despre instalarea Rusiei pe Insula Șerpilor. Și România este în pericol
„Insula Șerpilor” va fi următorul punct fierbinte în războiul lui Vladimir Putin din Ucraina?

Din primele zile ale conflictului din Ucraina, Vladimir Putin a avut clare punctele strategice care trebuiau ocupate cu orice preț. Cum era de așteptat, Kievul era prima țintă și orașele de la Marea Neagră. Dar, cel mai important punct strategic pentru Putin, a fost micuța insulă, cunoscută sub numele de „Insula Șerpilor”. O amplă analiză a celor de BBC arată de ce această insulă din Marea Neagră este importantă pentru Kremlin.

„Insula Șerpilor” va fi următorul punct fierbinte în războiul lui Vladimir Putin din Ucraina?

Prin luna martie a.c., scriam într-un alt articol care a fost parcursul istoric al micuței insule din Marea Neagră. Lăsând la o parte vechimea istorică a spațiului din apropiere de Sulina, obsesia rușilor cu această mică insulă vine din perioada primului și al Doilea Război Mondial, așa cum scriam anterior.

Din 1878 și până în 1947, „Insula Șerpilor” a trecut de la o putere la alta, ca un fel de minge de ping-pong. Autoritățile române ale vremii parcă au fost cu mâinile legate, pierzând controlul asupra acesteia. Anexarea abuzivă din 1948 de către URSS, avea să ducă la noi conflicte și negocieri în cursul următorilor ani, dar toate au eșuat.

Cum era de așteptat, declanșarea crizei din Ucraina a readus și răni vechi, iar Vladimir Putin a devenit previzibil, când vine vorba de „Insula Șerpilor”. Din primele zile rușii au ocupat insula, conform datelor, soldații ucraineni care apărau obiectul fiind uciși.

„Insula Șerpilor” este un potențial punct fierbinte. Această mică masă de pământ din Marea Neagră se află aproape de coasta Vilkove, cel mai apropiat oraș ucrainean, și la vest de Crimeea. Acesta se mândrește cu un far, aproximativ o sută de soldați ucraineni și câteva oi.

Amplasarea sa în colțul ucrainean al Mării Negre o face un premiu tentant într-o regiune maritimă din ce în ce mai militarizată. Deși Putin și-a masat un număr important de trupe la granițele cu Ucraina, analiștii spun că răzbiul, dacă va mai continua, va fi dus mai mult pe mare.

Element cheie pentru revendicările teritoriale

Confiscarea Crimeei de către Rusia în 2014 a permis deja Moscovei să domine mari porțiuni din Marea Neagră care aparțin de drept Ucrainei. Până la recâștigarea Crimeei, „Insula Șerpilor” va rămâne un element cheie pentru revendicările teritoriale maritime ale Ucrainei. Evoluțiile recente indică faptul că Ucraina este conștientă de importanța strategică a Insulei Șerpilor, precum și de vulnerabilitatea extremă a insulei în fața unui atac rusesc.

În perioada premergătoare recentului summit al Platformei pentru Crimeea de la Kiev, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ales „Insula Șerpilor” ca locație pentru un interviu liber cu presa ucraineană pentru a pune în evidență summitul.

Întrebat de ce a ales această locație, Zelenski a răspuns că alegerea Insulei Șerpilor pentru evenimentul de presă a fost extrem de simbolică. „Această insulă, ca și restul teritoriului nostru, este pământ ucrainean și o vom apăra cu toată puterea noastră„.

Din păcate, declarația este cum nu se poate mai departe de adevăr, având în vedere documentele istorice care atestă cine este cu adevărat deținătorul acestei bucăți de pământ, dar din punctul de vedere al liderului de la Kremlin, această insulă are conotații mai mult de orgoliu, decât de strategie de luptă maritimă.

Rusia a încercat să reducă teritoriul maritim al Ucrainei

În ultimii ani, Flota rusă a Mării Negre a încercat să reducă teritoriul maritim al Ucrainei în Marea Neagră în ansamblu și în Marea Azov, la est de Crimeea. Eforturile Kremlinului de a prelua controlul asupra apelor teritoriale ucrainene recunoscute la nivel internațional au provocat deja o serie de incidente care au atras atenția internațională.

Una dintre cele mai recente confruntări a avut loc în iunie 2021, când HMS Defender al Marii Britanii a navigat prin apele Crimeii într-o demonstrație de nerecunoaștere a pretențiilor rusești, provocând un răspuns militar și propagandistic bizar din partea Moscovei.

Între timp, de la deschiderea Podului Crimeei în primăvara anului 2018, interferența tot mai mare a Rusiei în transportul maritim din Marea Azov a restricționat grav accesul la orașele portuare ucrainene Berdiansk și Mariupol, dând o lovitură majoră traficului maritim din estul Ucrainei. Unii experți se tem că Rusia ar putea planifica acum o abordare similară la vest de Crimeea, pentru a tăia complet accesul Ucrainei la Marea Neagră.

Acest scenariu ar reprezenta o escaladare dramatică a campaniei lui Putin împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, având în vedere lipsa unei reacții internaționale ferme față de blocada hibridă a Rusiei din Marea Azov din apropiere, o astfel de mișcare nu poate fi exclusă.

„Insula Șerpilor”, culoar de transport maritim viabil

„Insula Șerpilor” ar avea probabil un rol crucial de jucat în orice astfel de blocadă navală. Dacă Putin ar reuși să pună mâna pe „Insula Șerpilor”, de altfel cum au și făcut din primele zile ale războiului, forțele rusești ar fi într-o poziție puternică pentru a tăia tot accesul maritim către Ucraina și pentru a-și strânge controlul asupra jumătății nordice a Mării Negre.

Controlul Insulei Șarpelui permitea Ucrainei să revendice apele teritoriale care se întind pe o distanță de 12 mile marine în toate direcțiile de la insulă, ceea ce ajuta la protejarea coridorului de transport maritim din Marea Neagră către marile orașe portuare ucrainene Odesa, Mikolaiv și Kherson.

Acest acces la Marea Neagră este crucial pentru exporturile de cereale și metale ale Ucrainei, precum și pentru importurile de bunuri de consum din China. Fără un culoar de transport maritim viabil către piețele globale, economia ucraineană s-ar prăbuși rapid în criză.

Zelenski recunoștea pericolul unei escaladări maritime rusești. În timpul interviului de pe „Insula Șerpilor”, liderul ucrainean a declarat: „Știm despre interesele Rusiei [în Marea Neagră]. Vedem ce planuri au pentru exercițiile comune ruso-belaruse din septembrie 2021. Suntem pregătiți pentru diferitele măsuri pe care le-ar putea lua”.

Forțele ucrainene luptă pentru a recupera insula

Atacul total pe care trupele rusești l-au desfășurat la începutul ofensivei din Ucraina nu a lăsat deoparte controlul maritim al Mării Negre. Forțele navale ale Kremlinului au ocupat în scurt timp poziții pe insula Zmiini, cunoscută și sub numele de „Insula Șarpelui” și situată la aproximativ 140 de kilometri la sud de Odesa și la 40 de kilometri de coasta românească.

Prima hartă a conflictului publicată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) la 25 februarie o arăta încă de atunci sub control rusesc. Într-un comunicat din februarie, Marina ucraineană a afirmat că invadatorii au distrus infrastructura de pe această insulă de un kilometru pătrat. O comparație a imaginilor din satelit capturate înainte de invazie și în ultimele zile arată că distrugerea clădirii principale a avut loc între 6 și 7 mai.

Serviciile secrete britanice au avertizat marțea trecută că, dacă trupele rusești își consolidează poziția pe insulă, desfășurând rachete de croazieră de apărare aeriană, ar putea controla porțiunea de nord-vest a Mării Negre.

Așezarea permanentă a Rusiei pe „Insula Șerpilor” presupune controlul maritim, terestru și aerian al întregii zone respective, a declarat pentru BBC expertul în strategie militară Oleh Zhdanov. Importanța strategică a insuliței, care acordă controlul asupra traficului maritim în portul Odessa, este suficientă pentru a justifica lupta continuă pentru ea.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că a distrus mai multe avioane, elicoptere, drone și o ambarcațiune de debarcare în primele ore ale dimineții de duminică în timpul unei încercări ucrainene de recucerire a insulei. Ucraina a susținut că a atacat doar trupele rusești desfășurate acolo.

Serviciile secrete britanice au declarat că Ucraina a folosit drone pentru a distruge apărarea antiaeriană rusă și navele de aprovizionare, blocate după ce invadatorii s-au retras pe coasta Crimeii în urma scufundării navei Moskva, nava amiral a flotei rusești din Marea Neagră.

„Insula Șerpilor”, câmp de luptă în coasta NATO

Apropierea insulei de coastele NATO nu a împiedicat-o să devină un câmp de luptă în acest conflict. Armand Gosu, profesor de istorie politică rusă la Universitatea din București, a explicat pentru agenția de presă Efe că Moscova domină categoric Marea Neagră:

Există un dezechilibru militar uriaș. Navele sale patrulează fără restricții în apele internaționale, ceea ce le-a permis rușilor să blocheze o ieșire maritimă din Odessa„, a spus profesorul. Această blocadă sufocă exporturile maritime ucrainene, esențiale pentru a apăra orașul de coastă de un ipotetic asediu rusesc precum cel suferit de Mariupol.

„Insula Șerpilor” se află la doar 45 km de coasta României, care face parte din alianța NATO cu Occidentul. Analistul naval britanic Jonathan Bentham consideră că un sistem rusesc de rachete aeriene S-400 pe insulă ar fi un „mare schimbător de situație”. Dacă Rusia ar reuși să desfășoare un sistem de rachete, nu numai că Odesa ar fi amenințată, dar și flancul sudic al NATO ar fi pus în pericol, avertizează istoricul român Dorin Dobrincu.

„Acest lucru este foarte important pentru guvernul și poporul român, dar și pentru întreaga alianță.

Rusia ar avea capacitatea de a distruge orașele și capacitatea militară din estul teritoriului nostru.”, spune Dorin Dobrincu pentru BBC.

NATO a întărit granițele României încă de la începutul războiului, trimițând forțe belgiene și franceze.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Despărțire șoc. Celebra prezentatoare a rămas fără iubit, chiar înainte de sărbători
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Retragere bani cash la ATM. Schimbare în premieră pentru cine scoate numerar de pe card
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro