În jurul cazului legat de crima de la Caracal au apărut o mulțime de ipoteze și teorii ale conspirației. În amalgamul de opinii și informații a apărut și ideea că ceea ce s-a întâmplat în județul Olt ar avea legătură cu baza militară de la Deveselu. Pe rețelele de socializare mulți nu au mai făcut diferența între adevăr și fake news.
Nu ar fi pentru prima dată când teoria conspirației este folosită într-o zonă în care se află baze militare NATO. S-a mai întâmplat în 2017, în Lituania. Atunci, trupele germane NATO au fost acuzate de comiterea unui viol, fiind vorba despre o tânără de origine rusă. Informația nu a fost verificată și a fost prezentată ca adevăr, stârnind revolta multor persoane.
La fel stau lucrurile și în cazul crimei de la Caracal. La scurt timp de la dispariția Alexandrei Măceșanu, în spațiul public a apărut informația potrivit căreia în județul Olt ar opera o rețea de traficanți de minore, iar printre cei care ar beneficia de aceste servicii s-ar număra soldați americani din baza militară de la Deveselu. Teoria conspirației a funcționat, chiar dacă informația nu a fost verificată și confirmată, ci doar reluată sistematic de diferite portaluri de știri, unele dintre ele fiind apropiate de guvernul din Rusia.
De ce își doresc rușii să inducă ideea că minorele din România sunt vândute americanilor de la Deveselu? Pentru că vor să decredibilizeze prezența aliaților pe teritoriul României și să destabilizeze statul, în condițiile în care singurele baze americane din zona Mării Negre sunt în țara noastră, la Deveselu, Kogălniceanu și Câmpia Turzii.
Strategia lansării de fake news a avut rezultate în câteva cazuri. Mulți au rămas cu ideea că scandalul Skripal din Marea Britanie a fost lansat pentru a acoperi cazuri de pedofilie, alții s-au speriat că NATO va ataca Turcia. Cu siguranță că mulți vor vorbi în continuare despre minorele vândute americanilor de la Deveselu, chiar dacă această informație a venit de la surse care sunt cunoscute mai degrabă pentru propagarea de fake news.
Cazul de la Caracal a scos la iveală incompetența statului român în fața unei situații în care ar fi trebuit să intervină pentru a proteja victima, care în acest caz a fost minoră. A fost vorba și despre lipsa de empatie a angajaților de la serviciul 112, iar ceea ce nimeni nu trebuie să uite este că polițiștii din Caracal au apelat la interlopi pentru a desfășura ancheta, iar aceștia i-au dus pe piste false. Nimeni nu poate fi 100% sigur că pe la militarii de la Deveselu nu au trecut femei exploatate de proxeneți și chiar minore, dar marea problemă legată de acest caz este că statul român este incapabil să protejeze victimele și să se lupte eficient cu rețelele de crimă organizată.