Băuturile care se scumpesc de la 1 ianuarie 2023. Vești proaste pentru milioane de români

Băuturile care se scumpesc de la 1 ianuarie 2023. Vești proaste pentru milioane de români
Băuturile care se scumpesc de la 1 ianuarie 2023.

Ce băuturi se scumpesc de la data de 1 ianuarie 2023. Sunt vești proaste pentru milioane de români. De altfel, vineri, ministrul Finanţelor Adrian Câciu a făcut precizări la finalul şedinţei de Guvern în care au fost adoptate modificările la Codul Fiscal. Iată ce măsuri noi au fost anunțate.

Ce băuturi se scumpesc de la 1 ianuarie 2023

De la data de 1 ianuarie 2023 se scumpesc băuturile cu zahăr sau îndulcitori.

„Ca modificări care au avut loc în această săptămână, aş prezenta situaţia de la sectorul HoReCa, în care termenul de intrare în vigoare a impozitului pe cifra de afaceri de 1% sau a opţiunii pentru impozit pe profit a fost dus către data de 1 ianuarie 2023.

O modificare importantă a Codului fiscal în beneficiul economiei, din punctul nostru de vedere, o reprezintă extinderea facilităţii de scutire a profitului, scutirea de impozit a profitului reinvestit şi pentru zona de dezvoltare, de procesare, producţie, pentru că avem acest feedback în economie.

Economia reacţionează pozitiv atâta timp cât este sprijinită şi trebuie să fie sprijinită şi fiscal”, a menţionat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Alte modificările la Codul Fiscal anunțate

Adrian Câciu a mai anunţat, de asemenea, şi o ajustare a accizelor la tutun, inclusiv tutunul încălzit, începând cu 1 august, şi la alcool. Astfel, Guvernul intenționează să crească nivelul accizei totale pentru țigarete, de la 563,97 lei/1.000 țigarete la 594,97 lei/1.000 țigarete, și să adopte un nou calendar de creștere graduală a nivelului accizei totale pentru țigarete.

Ministrul Finanțelor a mai anunţat şi eliminarea faclităţilor privind deductibilităţile la tranzacţiile imobiliare şi revenirea la impozitarea la valoarea reală şi o modificare a excepţiilor din zona de microîntreprinderi.

Astfel, impozitul pe dividende crește de la 5% la 8%. Adrian Câciu a estimat că în ansamblu măsurile vor avea efecte financiare care echivalează cu 1 – 2% din PIB.

Și taxele pentru jocurile de noroc cresc. La jocurile de noroc se modifică pragurile de impozitare, iar ele vor fi impozitate cu 3% câștigurile de până la 10.000 de lei pentru jucători.

Pragul crește progresiv la 20%, respectiv 40% în funcție de câștig. Astfel, între 10.000 de lei și 66.750 de lei, taxa este de 300 de lei + 20 % pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000. Iar dacă suma căștigată este mai mare de 66.750 de lei, impozitul pe care îl va plăti un jucător este de 11.650 de lei + 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750 de lei.

Modificări sunt anunțate și în ceea ce privește transportatorii, pentru ca ei să nu aibă probleme cu diurnele. Prin urmare, diurna pentru transportori va fi eliminată din veniturile extra-salariale.