07 dec. 2022 | 11:39

Bancnotele din România care se vând cu mii de lei pe internet. E posibil să le ai și tu pe acasă

Diverse
Bancnotele din România care se vând cu mii de lei pe internet. E posibil să le ai și tu pe acasă
Cum evaluezi monedele și bancnotele vechi înainte de a le vinde

Așa cum redacția Playtech Știri a mai relatat, pe internet se vând în aceste zile bancnote și monede vechi. Sumele sunt considerabile. Cele mai recente licitații au avut ca obiect bancnotele din România care se vând cu mii de lei pe internet. Dacă vrei să vezi despre ce este vorba citește mai departe, este posibil să le ai și tu pe acasă.

Cum evaluezi monedele și bancnotele vechi înainte de a le vinde

Atunci când decidem să scoatem la licitație bancontele sau monedele vechi, așa cum mai spuneam, este important să știm ce ținem în sertare. Asta se face în urma unei evaluări, atât a monedelor, cât și a bancnotelor, care se presupune că sunt vechi.

Practic, există patru tipuri diferite de valoare pentru monedele și bancnotele vechi, după cum urmează:

  • Valoarea de carte (sau de catalog);
  • Prețul de cumpărare;
  • Valoarea de vânzare cu amănuntul;
  • Valoarea cu ridicata.

 

Valoarea contabilă este o medie a prețurilor cu amănuntul practicate de mai mulți dealeri pentru monedele sau bancnotele respective. Cu alte cuvinte, prețul mediu cu care dealerul mediu ar vinde monedele sau bancnotele. Acest preț se numește „valoare de carte” deoarece îl găsiți de obicei într-o carte publicată, cum ar fi Standard Catalog of World Coins.

Prețul de cumpărare este prețul pe care un dealer ar fi dispus să vi-l plătească dacă i-ați vinde moneda sau bancnota.

Valoarea de vânzare cu amănuntul este prețul la care un dealer v-ar vinde o monedă sau bancnotele scoase la licitație. Prin urmare, dacă un dealer dorește să rămână în afaceri, acesta oferă de obicei prețuri de cumpărare mai mici decât prețurile de vânzare cu amănuntul.

Valoarea cu ridicata este prețul la care un dealer ar vinde o monedă unui alt dealer. Valoarea cu ridicata poate fi, de asemenea, un preț redus pe care un dealer l-ar accepta de la un cumpărător care cumpără în cantități mari.

Vezi și: Moneda din România care se vinde cu o sumă uriașă pe OLX. Te-ai îmbogățit dacă o ai acasă

Există și alți factori care influențează valoarea

În același timp, mai ales dacă ești un colecționar care face asta regulat, mai există și alți factori care influențează valoarea unei monede sau a unei bancnote, după cum urmează:

  • Raritatea;
  • Cererea;
  • Starea sau calitatea.

 

Raritatea implică numărul de monede sau bancnote care au fost produse inițial. Raritatea implică, de asemenea, numărul acelor monede sau bancnote care mai există în prezent.

Cererea poate fi mai mare sau mai mică în diferite zone ale lumii sau în diferiți ani.

În ceea ce privește Starea sau calitatea, majoritatea ghidurilor de prețuri oferă valori pentru mai multe grade. Monedele și bancnotele pot fi clasificate de la „necirculat”, fără semne de uzură, la „slab”.

Atunci când o bancnotă este în stare perfectă, aceasta valorează mai mult decât aceeași bancnotă în stare proastă.

Vezi și: Moneda de 5 lei care se vinde cu o avere pe OLX. Te-ai îmbogățit dacă o ai acasă

Care sunt bancnotele din România care se vând cu mii de lei pe internet

Acum că am aflat aceste lucruri, să vorbim despre bancnotele din România care se vând cu mii de lei pe internet. În ultima perioadă, mai ales pe platforme, gen OlX, au apărut din ce în ce mai mulți români care scot la vânzare bancnote sau monede cu o anume vechime.

După cum am mai relatat, valoarea de vânzare a acestora este una, relativ, mare, dacă ne uităm la prețul inițial cerut de aceștia. În acest caz, așa cum spuneam la început, vorbim de Valoarea de vânzare cu amănuntul.

În cazul de față, bancnotele din România care se vând cu mii de lei pe internet au fost emise în 1998, și îl au ca personaj principal pe Mihai Eminescu, bancnota fiind cea de 1.000 de lei.

Conform posesorului, Valoarea de vânzare cu amănuntul este de 240 de lei, un preț rezonabil, am putea adăuga. Alte bancnote, precum cea emisă în 1966, a fost vândută, de exemplu, cu peste 2.000 de lei, și tot pe OlX.

Așa că, dacă știi că le ai și tu pe acasă, ar fi cazul să le evaluezi și, de ce nu, să le scoți la licitație, ai putea face bani frumoși cu ele.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Vești de la Palatul Buckingham. Decizia luată de Regele Charles
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Capital.ro
Daniel Baciu, anunț important pentru români cu privire la data la care se vor primi pensiile de Paște: ”Nu toată lumea trebuie să primească banii pe data de 1 sau pe data de 2!”
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
CALENDARUL livrării PENSIILOR pentru luna MAI. ANUNȚUL ministrului Muncii
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro