Ce bancnote vor fi scoase din circulație până la finalul anului. În toamna acestui an, o bancnotă folosită în mod uzual va fi retrasă complet din circulație, astfel că nu va mai putea fi folosită la tranzacții. Această decizie face parte dintr-un proces început încă din iunie anul trecut. Despre ce este vorba.
Bancnotele de hârtie ar putea deveni istorie. Marea Britanie și-a propus să le înlocuiască pe toate cele vechi cu unele din polimer. De altfel, procesul de schimbare a lirelor sterline din hârtie a început deja de la data de 23 iunie 2021, atunci când s-a introdus în circulație bancnota de 50 de lire.
De asemenea, bancnota de cinci lire sterline a fost retrasă din anul 2017, iar bancnota de zece lire, din 2018. De atunci, ele nu mai sunt acceptate ca mijloc de plată.
Un purtător de cuvânt al Băncii Naționale a spus că, în ciuda faptului că vechile bancnote vor ieși din uz în scurt timp, ele vor putea fi schimbate cu noile variante la Banca Angliei.
„Toate bancnotele autentice ale Băncii Angliei care au fost retrase din circulație își păstrează valoarea nominală pentru totdeauna”, a declarat purtătoarea de cuvânt”.
Conform registrului de bancnote de hârtie din Marea Britanie, la ora actuală, Banca Centrală a Regatului Unit a stabilit ca 775 milioane de bancnote de hârtie să rămână în circulație: 113 milioane în bacnote de cinci lire, 73 de milioane de zece lire, 360 de milioane de 20 de lire, 209 milioane de 50 de lire, precum și 1,45 milioane de monede de o liră.
Decizia statului britanic de a schimba banii din hârtie cu cei din polimer a fost luată în încercarea de a reduce cât mai mult numărul bancnotelor contrafăcute.
Însă puțini știu că există o competiție care desemnează și cea mai frumoasă bancnotă din lume, iar titlul este oferit de specialiștii de la International Bank Note Society.
De precizat este că bancnota câștigătoare de anul acesta provine din Noua Zeelandă și are valoarea de cinci dolari. Ea are mai multe trăsături care o fac specială. În afara faptului că pe una din părți este afișat un pinguin, ea se bucură și de un design spectaculos, fiind sofisticată din punct de vedere tehnic.
Totuși, sunt și persoane care au detestat-o, ajungând să o falsifice. Însă în mod clar, bancnota le-a dat mari bătăi de cap celor care și-au propus asta, întrucât este foarte dificil de falsificat.
Această bancnotă a fost pusă în circulație în octombrie 2021 și a reușit să bată competitori din 19 țări. Însă cu mari șanse la titlu a mai fost și bancnota de 20 de coroane din Suedia, cea de 100 de ruble din Rusia, una din Kazahstan și una din Scoția, în valoare de cinci lire sterline.